Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За чотири місяці 2024 року понад 2 мільярди гривень єдиного внеску перерахували до спецфондів роботодавці Буковини

опубліковано 07 травня 2024 о 14:45

Упродовж січня – квітня 2024 року роботодавці та підприємництво області сплатили до бюджету 2 млрд 66,2 млн грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Сума перерахованого єдиного внеску на 256,9 мільйонів гривень перевищує надходження за аналогічний період минулого року. Лише у квітні поточного року на соціальні гарантії направлено 569,9  млн грн ЄСВ. Про це повідомляє в.о. начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Теодозія Чернецька.

За словами очільниці податкової служби, найбільшим сегментом у структурі надходжень внеску залишається єдиний внесок нарахований  роботодавцями від фонду оплати праці за найманих працівників якого сплатили 1 млрд 339,9 млн грн, єдиний внесок нарахований на суми грошового забезпечення військовослужбовців склав 604,8 млн грн, від фізичних осіб - підприємців соціальні фонди отримали 127,7 млн грн.

Теодозія Юріївна нагадала, що у період дії воєнного стану законодавством надана можливість не сплачувати єдиний внесок. Однак, це є лише правом платника, а не звільненням його від нарахування внеску. Тобто ФОПи – «єдинники» (так само, як ФОП на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства) звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року.

Однак, платникам слід знати, у разі прийняття підприємцем рішення про несплату єдиного внеску, страховий стаж для призначення пенсії йому нараховуватися не буде. Тому, кожен платник по можливості має сплачувати єдиний внесок та погашати заборгованість, щоб забезпечити собі страховий стаж для майбутньої виплати пенсій та безперебійну виплату пенсій під час воєнного стану.