Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кампанія декларування – 2024: про отримані доходи у січні вже прозвітували 408 буковинців

опубліковано 14 лютого 2024 о 14:06

Про це поінформувала в. о. начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Тетяна Булавка та нагадала що з 1 січня цього року розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року.

За словами посадовиці у січні 2024 року буковинці подали 408 декларацій про майновий стан і доходи за минулий рік. Із загальної кількості декларацій 286 подано громадянами, які зобов’язані були задекларувати свої доходи, 122 декларації подали буковинці, які  виявили  бажання скористатись правом на податкову знижку.

Загалом декларанти задекларували понад 140,1 млн грн доходів. Платники зобов’язалися сплатити 1 млн грн ПДФО та 186,3 тис грн військового збору. Наразі платники уже сплатити до бюджету понад 383,3 тис грн ПДФО та 32,1 тис грн військового збору.

Тетяна Булавка зазначила, що подати декларацію потрібно до 1 травня, а сплатити задекларовані до сплати ПДФО та військовий збір потрібно не пізніше 1 серпня цього року. Щоб реалізувати своє право на отримання податкової знижки, громадяни можуть подавати декларацію впродовж всього поточного року (включно до 31 грудня 2024 року).

Обов’язок подання декларації виникає у тих громадян, які у минулому році отримали доходи, з яких не було сплачено податки, а це: спадщина, подарунки, отримані не від членів сім’ї першого другого ступеня споріднення, доходи від операцій з продажу чи обміну рухомого майна, продаж сільськогосподарської продукції; дохід від здавання в оренду майна іншій фізичній особі, іноземні доходи, нецільова благодійна допомога  чи скажімо дохід від продажу цінних паперів. 

Задекларувати власні доходи до 1 травня повинні й самозайняті особи, зокрема, приватні нотаріуси, адвокати, аудитори. Також, зобов'язані подати декларацію особи, які торік отримували доходи від своєї діяльності, проте здійснювали це без реєстрації підприємницької діяльності, зокрема: репетитори, художники, спортсмени, фотографи, відеооператори, блогери, музиканти.  

Платникам слід знати, отримати за необхідності допомогу в заповненні декларації громадяни завжди можуть в будь-якому територіальному ЦОПі.

Подається звітний документ до податкового органу за місцем податкової адреси платника, у зручний для нього спосіб.

Наприклад, декларацію можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет https://cabinet.tax.gov.ua/ у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи». Скористатись зазначеним сервісом зможуть особи, які ідентифіковані за особистим ключем, виданим кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг. 

Довідкова інформація розміщена у банері «Деклараційна кампанія 2024» за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2024/