Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся діалог податківців з бізнесом щодо легального використання найманої праці та сплати податків

опубліковано 18 січня 2024 о 09:00

Фахівці Головного управління  ДПС у Чернівецькій області провели зустріч з керівниками підприємств та приватними підприємцями, які перебувають на обліку у Заставнівській ДПІ з питань легалізації найманої праці. 

Основною метою проведення зустрічі була роз’яснювальна робота серед суб’єктів господарювання - роботодавців, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, тимчасового розміщення та організації харчування, про неприпустимість допуску працівників без оформлення трудових відносин та виплати середньої заробітної плати нижче мінімально встановленого законодавством рівня. 

Захід відбувся за участі  начальника управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Чернівецькій області Володимира Петковича, начальника Заставнівської ДПІ Валентини Євки та провідних спеціалістів податкової служби області.

Перед присутніми виступив Володимир Петкович, який акцентував, що незадекларована праця позбавляє найманих працівників можливості захисту своїх інтересів та сприяє ухиленню від сплати податків, а відповідно, позбавляє місцевий бюджет стабільних надходжень ПДФО.

Відтак, акцентував, що податківці постійно аналізують факти виплати заробітної плати, що менше законодавчо встановленого рівня. На жаль, гарантований рівень мінімальної заробітної плати чимало роботодавців просто ігнорують і змушують робітників працювати на невелику зарплату, часом зовсім не декларуючи оплату їх праці.

Представникам бізнесу та приватним підприємцям податківці рекомендували належним чином оформляти трудові відносини з найманими працівниками та чітко виконувати норми законів, зокрема, в частині оплати праці. 

Нагадали, що згідно з Законом України “Про Державний бюджет України на 2024 рік” з 1 січня 2024 року мінімальна заробітна плата становить 7100 гривень, з 1 квітня – 8000 гривень. 

Крім того, Володимир Петкович розповів  про декларування доходів громадян за 2023 рік – хто та у яких випадках зобов'язаний подати декларацію про майновий стан і доходи, а також про переваги подання звітів в електронному вигляді.