Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Підсумки за 2023 рік: аудитори податкової служби області виявили порушень законодавства на понад 71,9 млн грн

опубліковано 15 січня 2024 о 10:04

Загалом аудитори управлінь контролю за підакцизними товарами та податкового аудиту у 2023 році провели 1133 документальних перевірок, зокрема 8 планових, 190 позапланових та 935 фактичних перевірок.Про це поінформувала заступник начальника  Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан.

Також розглянули 22 матеріали правоохоронних органів про порушення на ринку торгівлі підакцизною продукцією.

Всього за результатами цих перевірок донараховано 71,9 млн грн податків та фінансових санкцій, з них фактичними перевірками 50,4 млн грн.

Також під час проведення перевірок податкові аудитори зменшили від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток у сумі 10,4 млн грн, а це не допустить зменшення нарахування податку на прибуток в наступних звітних періодах.

Крім того зменшено суму від’ємного значення різниці між податковим зобов’язаннями та податковим кредитом з ПДВ майже на 35,0 млн грн, заявлену до відшкодування з бюджету на 6,9 млн грн. 

Податківці зазначають, що до 1 грудня 2023 року діяли норми Податкового кодексу України якими проведення документальних перевірок було частково обмежено – тобто перевірки проводилися лише за окремими напрямами та підставами. У більшості випадків (понад 82,5 відсотки) - це фактичні перевірки платників. Під час цих перевірок в основному перевіряли повідомлення та скарги щодо порушень у сфері продажу підакцизних товарів (алкогольні напої та тютюнові вироби, пальне), недотримання порядку здійснення розрахункових операцій і ведення касових операцій, відмови суб'єктами господарювання у можливості проведення розрахунків за придбані товари (послуги) платіжною карткою, незастосування РРО/ПРРО при здійсненні розрахунків та здійснення господарської діяльності без державної реєстрації.

Теж у центрі уваги фактичних перевірок були дотримання працедавцем законодавства про працю, зокрема легалізація найманих працівників та заробітної плати.

Разом з тим, звертають увагу податківці 08 грудня 2023 року набрав чинності Закон України від 09 листопада 2023 року № 3453-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок», яким окрім фактичних, відновлюється проведення документальних перевірок.

Довідка:

План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2024 рік знаходиться за посиланням: https://tax.gov.ua/diyalnist-/plani-ta-zviti-roboti-/740029.html