Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час ZOOM семінару вивчали позитивні зміни внесені до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної

опубліковано 08 лютого 2023 о 16:18

Сьогодні Головне управління ДПС у Чернівецькій області  провело в режимі ZOOM конференцію на тему: «Зміни до порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Модератором заходу був заступник начальника Головного правління ДПС у Чернівецькій області Загарюк Микола. У своєму виступі звернув увагу на роботу комунікаційної платформи та телефони гарячої лінії для отримання консультацій з питань реєстрації та зупинення податкових накладних.
Також повідомив, що сьогодні набирає чинності Закон України від 12 січня 2023 року № 2876-IX «Про внесення змін до розділу ХХ «Прикінцеві положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) щодо відновлення обмеження перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування». Даним Законом 2876 змінено строки реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, розміри штрафних санкцій за порушення строків їх реєстрації та терміни приймання електронних документів.
Начальник відділу з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків Дмитро Матейчук свій виступ зосередив на Постанові КМУ від 23.12.2022 року № 1428. Цією постановою внесено зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 року № 1165.

Дмитро Матейчук роз’яснив, що Постановою № 1428 встановлено, що у разі прийняття комісією регіонального рівня рішення про врахування таблиці даних платника податку відповідно до п. 16 Порядку: у день набрання чинності Постанови 1428 здійснюється автоматична реєстрація податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрація яких зупинена відповідно до п. 1 додатку 3 до Порядку зупинення у період з 14 жовтня 2022 року до дня 11 січня 2023 року. Для такої реєстрації мають виконуватися певні умови, які детально обговорили учасники онлайн семінару.

Також проаналізували позитивні зміни до Порядку зупинення реєстрації податкових накладних, серед важливих для нашого регіону  - це виключення з моніторингу податкові накладні, в яких обсяг постачання не перевищує 5 тис. гривень та розрахунки коригування, в яких абсолютне значення суми коригування на зменшення/збільшення суми компенсації не перевищує       5 тис. гривень. Обсяг операцій у поточному місяці за такими податковими накладними/розрахунками коригування не перевищує 500 тис. гривень.

Також доповнено положеннями, відповідно до яких у разі прийняття рішення про неврахування таблиці даних платника у відповідних полях рішення зазначається детальна інформація, що стала підставою для неврахування таблиці даних платника податку, а саме: тип операції (придбання/постачання), період здійснення господарської операції, код згідно з УКТЗЕД/ДКПП/умовним кодом товару, податковий номер платника податку, залученого в ризиковій операції, дата включення платника податку, залученого в ризиковій операції, до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника ПДВ. Зміни торкнулися і  показників, за яким визначається позитивна податкова історія для сільськогосподарських підприємств, умовою, за якої ним зможуть скористатися платники податку, які перебувають на спрощеній системі оподаткування четвертої групи та якими сплачено податкові зобов’язання з єдиного податку в повному обсязі та у строки, передбачені законодавством;

Виступаючий звернув увагу, що розширено показник пункту 1 позитивної податкової історії платника податку на додану вартість щодо одночасного виконання умов досягнення обсягів постачання за поточний період, зокрема, збільшено вимоги до обсягу постачання з 500 тис. гривень до 1 млн гривень та на одного отримувача з 50 тис. гривень до 100 тис. гривень

Дещо пом’якшено критерії ризиковості здійснення операцій, оскільки змінами встановлено, що не вважатиметься ризиковою операція, за якою складено розрахунок коригування за операціями з постачання електричної енергії, природного газу, теплової енергії.