Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Борг у сфері ЗЕД: іноземні партнери заборгували буковинському бізнесу понад 2 млн дол США

опубліковано 19 січня 2023 о 09:56

Заступник начальника  Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан у своєму коментарі місцевим ЗМІ повідомила, що на початок січня 2032 року 65 суб’єктів ЗЕД області мають прострочену дебіторську заборгованість за межами України від здійснених зовнішньоекономічних операцій на загальну суму понад 2 млн 90,7 тис доларів США (в перерахунку по курсу НБУ, станом на 01.01.2023).

Наталія Чернівчан наголосила на необхідності безумовного дотримання строків розрахунків в іноземній валюті, оскільки це негативно впливає як на фінансовий стан підприємств та загалом, і на збільшення надходжень до бюджету.

"Тому раджу більш виважено обирати іноземних партнерів і слідкувати за своєчасністю розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності, щоб суми заборгованості не стали об’єктом донарахування пені.

Необхідно враховувати, що правлінням Національного банку України на час дії воєнного стану в Україні встановлено певні граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів на підставі ЗЕД-контрактів.

Мова про строки, протягом яких імпортовані товари мають бути поставлені, а грошові кошти за експортований товар мають бути сплачені" - зауважила посадовиця.

Нагадаю:" Граничний строк розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, що були здійснені після 5 квітня 2022 року, становить 180 календарних днів, а для операцій, що проведені у строк до згаданої дати, граничний строк розрахунків становить незмінно 365 календарних днів, як і було в мирний час.

Таким чином, якщо сторонами ЗЕД-контракту не буде вчинено розрахунків за операціями з експорту чи імпорту товарів у строк, що перевищує 365 календарних днів з дня здійснення першого платежу, що був проведений до 5 квітня 2022 року (або 180 календарних днів з дня здійснення першого платежу, що був проведений після 5 квітня 2022 року), це буде вважатися фактом порушення резидентом строку розрахунків.

Таке порушення є підставою для застосування до резидента-порушника пені в розмірі 0,3% від суми неодержаних за ЗЕД-контрактом грошових коштів (товарів) за кожний день прострочення.

Пеня нараховується за результатом перевірки резидента податковим органом. Максимальний розмір нарахованої пені не може перевищувати 100% суми операції, непроведеної або проведеної з порушенням вимог валютного законодавства" - зауважила Наталія Чернівчан.

Також Наталія Чернівчан поінформувала, що впродовж січня – грудня 2022 року перевірено 16 суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, зокрема проведено 16 документальних перевірок( 6 планових та 10 позапланових). За результатами цих перевірок донараховано майже 1,2 млн грн пені.