Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Триває онлайн – діалог з буковинцями «Запитай у податківця»

опубліковано 23 вересня 2021 о 15:09

Вчора відбулася друга ZOOM конференція проєкту «Запитай у податківця». З буковинцями спілкувалася заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Тетяна Булавка.

Більшість запитань, що задавали онлайн учасники стосувалися сплати податку на нерухомість.

Тетяна Булавка роз’яснювала, що до 1 липня 2021року податківці надіcлали власникам нерухомості, яка зареєстрована у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно,  податкові – повідомлення рішення про сплату податку. Термін сплати податку на нерухомість за 2020 рік завершився до 31 серпня .

Разом з тим, необхідно враховувати, що не усі власники нерухомості зобов’язані сплачувати податок на нерухомість.

Не сплачують податок на нерухомість за квартири площею до 60 метрів  квадратних ; та житлові будинки площею до 120 метрів  квадратних ;

(а у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток) до 180 метрів  квадратних .

Також посадовиця звернула увагу, що пільгами при сплаті податку на нерухомість (незалежно від його площі) не користуються платники, які використовують нерухомість з метою отримання доходів. Тобто здають майно в оренду, лізинг,  використовують у підприємницькій діяльності.

За словами Тетяни Миколаївни у 2021 році податок на нерухоме майно нараховується фізичним особам — власникам об’єктів нерухомості (будинків, квартир тощо) виходячи з мінімальної заробітної плати станом на 01 січня 2020 року. Тобто за основу береться 4 723 гривень і множиться на ставку податку встановлену органами місцевого самоврядування та кількість квадратних метрів об’єкта оподаткування. Ставка податку не може перевищувати 70 гривень 85 копійок за 1 квадратний метр бази оподаткування.

Якщо власники нерухомості не отримали податкові повідомлення-рішення про  сплату податку на нерухомість, або отримали їх із зазначеними некоректними (неточними) даними, варто звернутись до центрів обслуговування платників податків  територіальних органів ГУ ДПС у Чернівецькій області для проведення звірки та уточнення даних.

Предметом обговорення також була податкова амністія – зокрема декларування готівкових коштів та  питання майна отриманого у спадщину від сторонніх осіб.

Учасники відзначали що ця зустріч була цікавою та корисною, а її формат, особливо у зв’язку з карантинними обмеженнями, крок вперед до ефективної співпраці.