Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На порядку денному: питання додаткових надходжень до бюджетів територіальних громад

опубліковано 23 липня 2021 о 13:55

Сьогодні, за участі заступника начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Миколи Загарюка та першого заступника голови обласної державної адміністрації Богдана Ковалюка відбулось засідання бюджетної комісії з представниками територіальних громад.

Предметом обговорення були питання мобілізації платежів до державного та місцевих бюджетів на території області, стан виконання планових показників на I півріччя 2021 року по платі за землю окремими територіальними громадами, наявна дохідна база та фінансові можливості бюджетів територіальних громад, продаж прав оренди земель сільськогосподарського призначення державної власності на території Чернівецької області.

Щороку місцеві бюджети недоотримують значні суми надходжень через відсутність повної інформації про господарників на землях громади. Тобто, земля використовується, але кошти від цього у свій бюджет громада отримує не в повній мірі, а відтак втрачають податки.

Микола Загарюк зауважив, якщо громада хоче розвиватись, мати всі необхідні блага – то кожен житель повинен сумлінно поставитись до сплати податків. Держава віддала основні повноваження громадам, тому повинні працювати над тим, щоб наповнити місцеву скарбницю, аби в подальшому використовувати ці кошти виключно для своїх потреб.

Одним із ефективних способів наповнення місцевих бюджетів є організація земельних торгів, в тому числі і набуття на земельних аукціонах права оренди земельних ділянок державної та комунальної власності.

За підсумками засідання Комісії надано відповідні доручення органам місцевого самоврядування, зокрема щодо державної реєстрації права комунальної власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів та організації продажу на земельних торгах прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які передані з державної у комунальну власність.