Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наталія Чернівчан у програмі «Суть речей» акцентувала увагу буковинців на легалізації зайнятості

опубліковано 08 липня 2021 о 11:42

Вчора, в студії «Радіо 10» заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан у програмі «Суть речей» розповіла  про заходи, які проводяться податковою службою області щодо легалізації найманих працівників та детінізації заробітної плати. У програмі також брала участь заступник начальника Управління Держпраці у Чернівецькій області Галина Кушнір.

Під час ефіру говорили про нелегальну зайнятість, кого з підприємців перевірятимуть у першу чергу та які це матиме наслідки.

Під час спілкування посадовиця зазначила про те, що Державною податковою службою України в рамках підписаного Меморандуму про співробітництво та партнерство між ДПС та Держпраці узгоджено механізм спільної роботи щодо реалізації заходів, спрямованих на стимулювання платників податків та працівників до переходу від неформальних до задекларованих трудових відносин.

Також нагадала слухачам, що з 01 липня 2021 року  органи Держпраці у взаємодії з Державною податковою службою розпочали інспектування з питань виявлення незадекларованих працівників.

Наталія Чернівчан наголосила, що фахівці податкової служби проводять постійний моніторинг ймовірних ризиків використання праці неоформлених у встановленому порядку працівників. Результати такого моніторингу використовуються в ході контрольно-перевірочних заходів податкової служби Буковини та додатково передаються управлінню Держпраці для відповідного реагування.

Також деталізувала сфери бізнесу, які потрапляють у поле зору податківців у плані ризиковості використання неоформлених працівників. Це зокрема: будівельний бізнес; ресторанний бізнес; роздрібна торгівля, зокрема, електронною та побутовою технікою, продаж лікарських засобів; готелі; СТО. Де за поданою звітною інформацією суб’єкт має оформлені трудові відносини з одним найманим працівником або наймані працівники взагалі відсутні. При цьому проводить підприємницьку діяльність на декількох об’єктах та декларує значну суму доходів.

Також це і сільськогосподарські підприємства – які однією людиною обробляють сотні гектарів землі чи садів. За поданою звітною інформацією суб’єкт має оформлені трудові відносини з одним найманим працівником або наймані працівники взагалі відсутні. При цьому проводить підприємницьку діяльність на декількох об’єктах та декларує значну суму доходів.

Наталія Чернівчан озвучила критерії, за якими суб’єкт господарювання може бути віднесений до суб’єктів з високим ступенем ризику використання незадекларованої праці.

Зокрема: невідповідність кількості працівників роботодавця обсягам виробництва (виконаних робіт, наданих послуг) до середніх показників за відповідним видом економічної діяльності; наявність фактів порушення порядку оформлення трудових відносин, виявлених в ході контролюючих заходів органами ДПС; невідповідність кількості об'єктів за формою № 20-ОПП та кількості найманих працівників; наявність випадків невідповідності кількості одночасно працюючих РРО та кількості працівників роботодавця із зазначенням розташування РРО; частка працівників, залучених за договорами цивільно-правового характеру, перевищує частку працівників, що працюють за трудовими договорами (контрактами); відсутність найманих працівників у платників об'єктів торгівлі, сфери послуг, у яких наявні ліцензії на виробництво, зберігання та реалізацію підакцизних товарів.

Підсумовуючи свій діалог, заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан закликала громадян не погоджуватись на пропозиції швидкого та значного заробітку, при неофіційному працевлаштуванні. Адже в разі виплати заробітної плати в конвертах, соціально незахищеними залишаються, в першу чергу, працівники.

Окремо зазначила, щоб поскаржитися на роботодавців, що сплачують зарплату “в конвертах” громадяни можуть звертатися на гарячу лінію 0800-501-007  ДПС України та до Головного управління ДПС у Чернівецькій області.

Всі контакти на вебпорталі податкової служби Буковини за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/. Також можна звернутися до Держслужби з питань праці.