Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Акцент: буковинці стали частіше інформувати податківців про нероздрукування та невидачу фіскальних чеків

опубліковано 29 жовтня 2020 о 09:49

Днями начальник управління податкового аудиту Володимир Мудрицький зустрічався із журналісткою телеканалу ТВА та відповідав на запитання, щодо порядку використання реєстраторів розрахункових операцій та видачі фіскальних чеків. У своєму виступі Володимир Людвигович зазначив, що у податкових органах фіксують зростання кількості отриманих від громадян скарг на діяльність суб’єктів господарювання у сфері торгівлі, ресторанного господарства та послуг щодо порушення вимог законодавства при проведенні розрахункових операцій та обігу підакцизної продукції тощо. Буковинці також стали частіше повідомляти  про не роздрукування та невидачу фіскальних чеків.

Виходячи з того, що суспільний інтерес до застосування РРО зростає  податківці  рекомендують перевіряти фіскальний касовий чек РРО в базі ДПС.

На веб-порталі ДПС у відкритій частині Електронного кабінету запроваджено сервіс «Пошук фіскального чека» https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check , які надіслано реєстраторами розрахункових операцій до ДПС. 

За допомогою цього сервісу усі споживачі можуть оперативно перевірити фактичну передачу електронної копії отриманого фіскального чека до інформаційних баз ДПС.

Наявність такої копії або її відсутність в базах ДПС може свідчити про дотримання або недотримання суб’єктом господарювання вимог чинного законодавства.

За результатами отриманих звернень споживачів про відсутність фіскального чека в інформаційних базах ДПС, фіскальними органами проводяться фактичні перевірки суб’єктів господарювання.

Також зазначена інформація використовується і при здійсненні контролю за дотриманням вимог законодавства при реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів, зокрема, використовується інформація Системи збору і збереження даних реєстраторів розрахункових операцій (СЗЗД РРО), до якої в електронному вигляді надходить інформація від РРО про усі проведені розрахункові операції.

Для пошуку та перегляду фіскального касового чеку необхідно ввести фіскальний номер РРО, дату та час видачі чеку.

У разі відсутності або невідповідності реквізитів чеку даним інформаційних баз ДПС, покупці (споживачі) можуть надіслати до ДПС письмове звернення, додавши копії отриманих розрахункових документів.

ДПС вивчить причину відсутності чеку у інформаційних базах та застосує відповідних заходів.

Для подання скарги про недійсний фіскальний чек заявник має ідентифікувати себе через приватну частину Електронного кабінету. Також можна телефонувати 0800501007(напрямок 4).

Про нові правила застосування РРО: перенесення термінів запровадження та «кеш- бек», особливості готівкових розрахунків «спрощенцями» читайте у брошурі за посиланням https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/424333.html