Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про новації щодо застосування програмних РРО та кешбек розповіли у податковій Буковини під час прес-конференції

опубліковано 13 грудня 2019 о 15:42

Сьогодні, 13 грудня відбулась прес-конференція на тему: «Новації законодавства щодо застосування РРО та програмних реєстраторів» на якій виступила заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан.

У виступі посадовець зупинилась на основних питаннях, пов’язаних з новими правилами застосування реєстрів розрахункових операцій (РРО) та програмних РРО, зокрема, на етапах введення обов’язкового застосування програмних РРО для фізичних осіб – підприємців та запровадженні механізму «кешбек», що «запрацює» з 01 жовтня 2020 року.

Дані норми запроваджено Законами України від 20.09.2019 № 128-IX Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг».

Наталія Василівна відзначила, оскільки замість традиційних реєстрів розрахункових операцій  запроваджуються спеціальні програми, призначені для реєстрації розрахункових операцій –  програмні РРО, то платники податків мають можливість з 1 січня 2020 року їх протестувати.

Відтак, таку програму можна буде встановити на будь-який «гаджет», у тому числі на смартфон, перетворивши його таким чином у касовий апарат. При цьому закон прямо зобов’язує контролюючий орган забезпечити безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктами господарювання. Тобто, безкоштовним буде не тільки програмне забезпечення, а і його обслуговування.

Також було наголошено, що закон передбачає обов'язкове використання РРО з 1 жовтня 2020 року деякими категоріями платників податків II і IV групи. Зокрема, це вимога стосуватиметься тих, хто займається реалізацією ювелірних виробів, уживаного товару, ресторанної, туристичною діяльністю і т. д.; загальні правила використання РРО для всіх платників єдиного податку II-IV груп починають діяти з 1 січня 2021 року; вимоги закону не поширюватимуться на звичайних фізичних осіб (не суб'єктів підприємницької діяльності) та платників єдиного податку І групи.

Крім того, роз’яснила, що з 1 жовтня 2020 року набуває чинності норма закону про «кешбек». Дана норма передбачає, що споживач, який здійснив покупку на суму понад 850 грн. і отримав чек, може перевірити його на достовірність. Якщо виявиться, що чек в електронній формі не переданий контролюючим органам, покупець зможе написати скаргу, на підставі якої може бути призначена перевірка. Якщо перевірка підтвердить, що продавець порушив порядок проведення розрахункових операцій, його оштрафують, а покупцеві повернуть 100% вартості придбаних товарів.

Окремо зауважила, заявник який подає інформацію про такі порушення, має ідентифікувати себе через власний електронний кабінет платника податків.

Також з 1 жовтня 2020 року вводиться застосування повного розміру штрафу за незастосування РРО або невидачу чека (100% від суми при першому порушенні і 150% при кожному наступному).