Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо розрахунку офіційного курсу гривні до іноземної валюти при визначенні в декларації з акцизного податку податкових зобов’язань

опубліковано 04 жовтня 2024 о 10:19

На яку дату СГ, визначені платниками акцизного податку як «особи, які реалізують пальне», розраховують офіційний курс гривні до іноземної валюти при визначенні в декларації з акцизного податку податкових зобов’язань при реалізації пального?

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють,  відповідно до п.п. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ ) визначено, що платником акцизного податку є особа (у тому числі юридична особа, що веде облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без створення юридичної особи), постійне представництво, які реалізують пальне або спирт етиловий.

Пунктом 217.3 ст. 217 ПКУ визначено, зокрема, що податок з товарів (продукції), вироблених на митній території України, на які встановлені ставки податку в іноземній валюті, сплачується у національній валюті і розраховується за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України, що діє на перший день кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом кварталу.

Ставки акцизного податку на пальне встановлено п.п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 ПКУ у євро за 1000 літрів, приведених до t 15° C.

При цьому згідно із ст. 76 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями (далі – МКУ) товари, поміщені у митний режим імпорту, набувають статусу українських товарів.

Підтвердженням українського статусу товарів, зазначених у ст. 76 МКУ, є митна декларація, за якою ці товари випущено у вільний обіг.

Отже, для визначення суми податкових зобов’язань в декларації з акцизного податку особами, визначеними п.п. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 ПКУ платниками податку, використовується офіційний курс гривні до іноземної валюти, встановлений Національним банком України, що діє на перший день кварталу, в якому на митній території України здійснюється реалізація пального, і залишається незмінним протягом кварталу незалежно від походження пального (виробленого на митній території України або імпортованого).