Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники єдиного податку І і ІІ груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки

опубліковано 01 серпня 2024 о 12:15

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що платники єдиного податку І і ІІ груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої витягом з Електронного реєстру листків непрацездатності (далі – Витяг з ЕРЛП), якщо вона триває 30 і більше календарних днів. 

Це визначено у статті 295 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями (далі – Кодекс).

Нагадаємо, платники єдиного податку І і ІІ груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20-го числа (включно) поточного місяця (пункт 295.1 та 295.2 статті 295 Кодексу). 

Нарахування авансових внесків для платників єдиного податку першої і другої груп здійснюється контролюючими органами на підставі: 

- заяви платника щодо розміру обраної ставки єдиного податку; 

- заяви щодо періоду щорічної відпустки; 

- заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності. 

Пунктом 295.6 статті 295 Кодексу встановлено, що суми єдиного податку, сплачені відповідно до абзацу другого пункту 295.1 і пункту 295.5 статті 295 Кодексу підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів із цього податку за заявою платника єдиного податку. 

Згідно з підпунктом 298.3.2 пункту 298.3 статті 298 Кодексу заява про період щорічної відпустки і терміни тимчасової втрати працездатності з обов’язковим доданням Витягу з ЕРЛП подається у довільній формі.