Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники Буковини сплатили до місцевих бюджетів понад 110,9 млн грн податку на нерухоме майно

опубліковано 25 липня 2024 о 09:43

У першому півріччі 2024 року платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, перерахували до місцевих бюджетів Буковини понад 110,9 млн гривень, що на 33,6 млн грн більше, ніж за аналогічний період минулого року.  

Власники нерухомості – юридичні особи спрямували на розвиток територіальних громад краю 55,9 млн грн податку на нерухоме майно. Від фізичних осіб до казни надійшло 55 млн грн податку.  

Податківці акцентують, надходження від податку на нерухоме майно у повній сумі спрямовуються до місцевих бюджетів, тож є одним з важливих бюджетоформуючих платежів громад.

Та нагадують, що податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачують фізичні та юридичні особи, які є власниками житлової та нежитлової нерухомості. Громадяни в поточному році сплачують податок на нерухомість за об`єкти, що були у володінні в 2023 році. Оскільки у 2024 році податок нараховується за звітний 2023 рік, то ставка податку розраховується виходячи із мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2023, яка складала 6 700 гривень (таким чином, максимальна ставка за метр квадратний не може перевищувати 100,5 грн (6 700 * 1,5 %).

Юридичні особи самостійно визначають суму податку до сплати у декларації та сплачують податок за 2023 рік. 

Крім того, у податковій службі області наголошують, громадяни-власники об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, можуть дізнатись суму нарахованих платежів безпосередньо в ЦОПі податкової служби за місцем своєї реєстрації або за допомогою «Електронного кабінету платника» в меню «Стан розрахунків з бюджетом» розділ «Допомога» https://cabinet.tax.gov.ua/.