Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Заставнівська ДПІ: про особливості нарахування та сплати податку на нерухомість, земельного податку та МПЗ розповіли податківці під час робочих зустрічей з платниками

опубліковано 20 червня 2024 о 11:49

Провідні фахівці Заставнівської ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області проводять щоденні робочі зустрічі та практичні тренінги щодо застосування норм податкового законодавства.
Відтак, вчергове платниками нагадали про порядок нарахування податку на нерухоме майно, земельного податку та мінімального податкового законодавства та відповіли на запитання, які виникли у платників після отримання податкового повідомлення-рішення.
Нагадали, що у поточному році громадяни сплачуватимуть податок на нерухомість за об'єкти за 2023 рік. Сплачувати податок зобов'язані лише фізичні особи, які володіють квартирами площею понад 60 кв. м або будинками площею понад 120 кв. м. Якщо є різні типи нерухомості, податок сплачується за площу, що перевищує 180 кв. м. Якщо у власності платника податку є житлова нерухомість, загальна площа якої перевищує 300 кв. м (для квартири) або 500 кв. м (для будинку), сума податку збільшується на 25 000 грн на рік за кожен такий об'єкт.
Також податківці надали платникам роз'яснення щодо порядку нарахування та сплати земельного податку. Земельний податок нараховується на підставі даних Державного земельного кадастру або оригіналів відповідних документів платника податків, які підтверджують право власності або користування земельною ділянкою.
Крім того, фахівці Заставнівської ДПІ пояснили особливості нарахування мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) для власників земельних ділянок. МПЗ – це мінімальна сума податку, яку зобов’язаний сплатити власник або користувач земельної ділянки сільськогосподарського призначення.
 Окремо акцентували, що платники мають право уточнювати розміри нарахованих податків та проводити звірку даних у Центрі обслуговування платників,  а також використовувати електронні сервіси для отримання інформації та сплати податків. Зокрема, сервісу «Електронний кабінет платника» та мобільного застосунку «Моя податкова».