Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуально: задекларовані суми ЄСВ необхідно сплачувати вчасно, щоб уникнути заходів примусового стягнення

опубліковано 20 червня 2024 о 10:22

На цьому акцентує увагу роботодавців та фізичних осіб – приватних підприємців заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк.

Заступник податкової служби області підтверджує, що питання погашення боргів на особливому контролі, оскільки з коштів ЄСВ держава має виплачувати пенсії, лікарняні, допомогу з безробіття, інші соціальні страхові виплати. 

На початок червня 2024 року – продовжує посадовець - заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) перевищує 225,0 млн грн, що на 4,7 млн грн більше ніж на початок травня. Приріст боргу допущено внаслідок несплати самостійно задекларованих квартальних сум ЄСВ з терміном сплати у травні.

Микола Васильович роз’яснює, що відповідно до законодавства України платнику ЄСВ, у якого виник борг, надсилається вимога про сплату недоїмки. На погашення вказаних сум у вимозі платнику надається десять календарних днів. У разі непогашення узгодженого боргу з ЄСВ, вимоги надсилаються до територіальних підрозділів Державної виконавчої служби – всього для примусового стягнення ЄСВ передано вимог на загальну суму боргу 179,9 млн грн.

Варто наголосити, що заходами примусового виконання рішень про стягнення заборгованості є звернення стягнення на майно боржника (у тому числі на грошові кошти, банківські рахунки); звернення стягнення на заробітну плату (заробіток), інші доходи, пенсію, стипендію боржника і щоб не потрапити до так званих «списків» на примусове стягнення боргів необхідно самостійно сплатити суми ЄСВ.

Про борги з ЄСВ платник може дізнатися кількома способами. Найперше - отримати інформацію скориставшись сервісом – Електронний кабінет (cabinet.tax.gov.ua), або через мобільний застосунок від ДПС «Моя податкова» (Застосунок можна завантажити на телефони як на платформі Android, так і iOS).

Ще можна здійснити звірку розрахунків у Центрах обслуговування платників податків за місцем своєї реєстрації, або звернутися до фахівців управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Чернівецькій області особисто чи за телефонами: 0372(545635); 0372 (545015). Фахівці зорієнтують у способах погашення та умовах відстрочення, у тому числі під час дії воєнного стану.