Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як нараховується податок на нерухоме майно та хто і в якому розмірі встановлює ставки податку?

опубліковано 14 червня 2024 о 09:38

Базою оподаткування податком на нерухоме майно є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток, яка перебуває у власності фізичних та юридичних осіб. ( п.п. 266.3.1 п. 266.3 ст. 266 ПКУ). 

База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності (п.п. 266.3.2 п. 266.3 ст. 266 ПКУ).

база оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності юридичних осіб, обчислюється такими особами самостійно виходячи з загальної площі кожного окремого об’єкта оподаткування на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об’єкт ( з п.п. 266.3.3 п. 266.3 ст. 266 ПКУ).

Розмір ставки податку на нерухоме майно встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 відс. розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за 1 кв. метр бази оподаткування (п.п. 266.5.1 п. 266.5 ст. 266 ПКУ).

Тобто для обрахування розміру податку на нерухомість загальна плаща об’єкта на нерухомість множиться на ставку податку.

У 2024 році податок нараховують за звітний 2023 рік, тобто ставку потрібно розраховувати з урахуванням мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня 2023 року. На зазначену дату вона становила 6700 грн. Виходячи з цього, ставка за квадратний метр не може бути більшою за 100,5 грн (6700 х 1,5 %)

До прикладу кожен власник нерухомості за допомогою онлайн-калькулятора може самостійно розрахувати, скільки податку доведеться заплатити. Калькулятор обчислення суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з фізичних осіб розміщено на сайті Державної податкової служби України за посиланням: https://tax.gov.ua/calculator/realty 

Необхідно звернути увагу, для якщо у громадянина є право власності на об'єкт нерухомості, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку збільшується на 25 тисяч гривень на рік.