Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо неотримання податкового повідомлення-рішення на сплату податку на нерухомість

опубліковано 24 квітня 2024 о 09:00

Фахівці Головного управління  ДПС у Чернівецькій області нагадують, якщо  змінили адреси проживання або прізвище то необхідно повідомити податкову службу  шляхом подання заяви 5-ДР. 

Насамперед, це потрібно самому платнику податків, адже у випадку нарахування йому податку на нерухомість, земельного чи транспортного податків, платник може не отримати відповідного повідомлення рішення – податкова, не маючи нової інформації, надішле його за старою адресою платника. А в цьому випадку слід пам’ятати, що неотримання повідомлення-рішення не означає, що податок не потрібно сплачувати. Більше того, після закінчення граничного терміну (не пізніше 60 календарних днів) у громадянина виникне податковий борг, а відтак пеня та штрафні санкції.

Тож у податковій службі області радять громадянам, у яких відбулись зміни в облікових даних, впродовж місяця подати до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації заяву за формою 5ДР. Таку заяву платник може подати як особисто, так і в електронному вигляді через Електронний кабінет платника. 

Обов’язок подати заяву за формою 5ДР, також мають і особи, які переселилися з тимчасово окупованих територій, а також внутрішньо переміщені особи. Вони зобов’язані визначити свою нову податкову адресу та подати заяву за формою № 5ДР або ж № 5ДРП (для осіб, які обліковуються в органах податкової служби за номером та серією паспорта) та відповідно пред’явити документ, що посвідчує особу, а також довідку.

У податковій службі області нагадують, що громадяни, які є власники нерухомості, мають можливість провести звірку щодо належних їм об’єктів оподаткування та наявної заборгованості зі сплати  майнових податків у будь-який зручний час відповідно до графіка роботи ЦОПів.

Для якісної звірки та спілкування з фахівцем ЦОПу громадянам варто при собі мати документи, що посвідчують особу, та правовстановлюючі документи на належне майно.