Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У першому кварталі буковинському підприємництву відшкодовано з бюджету майже 182,5 мільйони гривень ПДВ 

опубліковано 11 квітня 2024 о 10:18

Про це поінформувала громадськість в. о. начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Теодозія Чернецька. 

Від початку року на розрахункові рахунки 75 платників надійшло майже  182,5 млн грн, заявлених до відшкодування сум ПДВ, що перевищує аналогічний показник відшкодування січня – березня 2023 року на 11,1 відсотків. Торік відшкодовано 164,3 млн грн.

За словами Теодозії Юріївни узгоджені суми бюджетного відшкодування повертають у хронологічному порядку, відповідно до черговості внесення до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування, без порушень строків визначених ПКУ.

Впродовж січня – березня 2024 року задекларовано бюджетне  відшкодування на суму понад 150,8 млн грн. Факт аналогічного періоду 2023 року 112,9 млн грн. 

Загалом впродовж цього періоду кількість декларантів бюджетного відшкодування зросла на 11 і складає 81 суб’єкт підприємництва.

Серед платників, які заявили бюджетне відшкодування податку на додану вартість грошовими коштами на рахунки більше половини - це 57 платників експортерів, на суму понад 76,3 млн грн. 

Також заявили до відшкодування 29,7 млн грн суб'єкти господарювання, які здійснюють міжнародні перевезення, таких представників налічується 20.

Решта – 4 платники це пільговики та ті які здійснюють діяльність на внутрішньому ринку – до відшкодування задекларовано понад 44,8 млн грн.

Разом з тим Теодозія Чернецька звертає увагу на результати проведених камеральних та документальних перевірок які засвідчують, що заявлені платниками до відшкодування суми ПДВ не завжди знаходять підтвердження.

Перевірками за 3 місяці цього року зменшено неправомірно заявлених до відшкодування ПДВ на суму 1,6 млн грн та зменшено від’ємне значення об’єкту оподаткування на 3,1 млн грн, відповідно у 10 та у 18 суб’єктів господарювання.

Доцільно зауважити, продовжує очільниця податкового відомства, що в області надходження ПДВ один із топ – податків серед усіх надходжень до державного бюджету. Загалом впродовж першого кварталу 2024 року сплачено майже 320,2  млн грн податку на додану вартість, що на 116,2  млн грн більше ніж за аналогічний період торік.