Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про сплату податків і ризикові сфери підприємництва в інтерв’ю з Теодозією Чернецькою - в. о. начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області

опубліковано 02 квітня 2024 о 15:55

Теодозіє Юріївно! Як на Вашу думку мотивувати буковинський бізнес ефективніше сплачувати податки? Окресліть ключові досягнення зі сплати податків у першому кварталі 2024 року.

На моє глибоке переконання, під час війни, коли держава не має змоги стимулювати роботу бізнесу податковими пільгами (знижками), а зростають потреби збільшити надходження до державного бюджету, що необхідні для забезпечення стійкості країни, головною мотивацією має бути – бажання кожного буковинця забезпечити казну доходами, щоб утримувати військо, купляти зброю, підтримувати нашу обороноздатність і здобувати якнайшвидше перемогу над агресором.

Для податківців пріоритети незмінні: формування культури сплати податків через постійну комунікацію та партнерську співпрацю, підзвітність перед суспільством та прозорість нашої діяльності. А ще вдосконалення електронних сервісів, забезпечення ефективних умов роботи ЦОПів для надання якісних адміністративних послуг.

Щодо підсумків роботи у першому кварталі 2024 року - незважаючи на багато негативних факторів у діяльності бізнесу, які є наслідком більше як дворічної війни з агресором, нам вдалося втримати позитивну тенденцію щодо наповнення бюджету.

Враховуючи сумлінність платників податків області надходження податків у першому кварталі 2024 року склали понад 2 млрд 624,4 млн грн податкових платежів, що на 48,2 відсотки, або 854,0 млн грн  перевищує факт надходжень відповідного періоду 2023 року.

Також за цей період надійшло 1 млрд 496,3 млн грн єдиного соціального внеску. До аналогічного періоду минуло року плюс 12,7 відсотків або 168,6 млн грн.

Фактичний збір до державного бюджету склав майже 1 млрд 316,9 млн грн. Місцеві бюджети територіальних громад отримали 1 млрд 307,6 млн грн. 

В розрізі основних платежів до державного бюджету найбільшу частку акумулюють – майже 320,2 млн грн податок на додану вартість; 328,1 млн грн податок на доходи фізичних осіб; 97,0 млн грн військовий податок та 195,9 млн грн податок на прибуток.

Серед надходжень до місцевих бюджетів майже 59,7 відсотків складає податок на доходи фізичних осіб – 780,6 млн грн. Суб’єкти малого підприємництва «спрощенці» сплатили понад 257,6 млн грн єдиного податку. Землевласники та землекористувачі забезпечили 128,3 млн грн плати за землю.

Держава теж сумлінно виконує свої зобов’язання - обсяг бюджетного відшкодування податку на додану вартість бізнесу області складає 182,5 млн грн - проти 164, 3 млн грн за цей період у 2023 році. Строки відшкодування, регламентовані нормами ПКУ, дотримано у всіх випадках.  

Роз’ясніть читачам хто з представників буковинського бізнесу у зоні ризику – тобто які сфери  підприємництва під посиленим контролем зі сторони податківців?

Найперше, хочу поінформувати платників про те, що незабаром буде впроваджена Комплексна реформа системи управління податковими ризиками, яка конкретизує всі податкові ризики та визначить єдиний системний підхід для їх ідентифікації та  заходи впливу. 

Разом з тим, маю уточнити, що для фахівців очолюваного мною відомства немає значення в якій сфері веде свою діяльність суб’єкт підприємництва – якщо сумлінно сплачує податки то відповідно не попадає в поле зору податківців, оскільки ми приділяємо виняткову увагу залученню до оподаткування коштів, які перебувають у сфері тіньової економіки. Стверджувати, що здолали «тінь» не наважуюся. 

Водночас як показує практика, більшість протизаконних дій у сфері оподаткування здійснюється із застосуванням ретельно розроблених схем, за якими з першого погляду важко розгледіти злочинний намір. Й нерідко необхідна ґрунтовна кропітка аналітична робота, щоб виявити та документально довести справжню сутність таких діянь – і це робота податкових аудиторів під час проведення документальних перевірок.

Тобто, на постійному контролі аудиторів представники бізнесу, що відповідають критеріям ризиковості платника податку та критеріям ризиковості здійснення операцій - інформація про відповідність платника критеріям ризиковості (у разі її наявності) відображається в особистому кабінеті з зазначенням пункту таких критеріїв, а також дати внесення/виключення платника податку до/з переліку ризикових платників податків.

Щодо фактичних перевірок – то тут особлива увага перевіряючих на дотриманні законодавства продавцями підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, пальне).

Також зосереджуємо заходи контролю на тих бізнесменах котрі ігнорують законодавчі норми щодо застосування РРО/ПРРО. Це питання надважливе, оскільки «фіскалізація» допомагає вивести з тіні готівку, боротися з контрабандою, фальсифікатом та недобросовісною конкуренцією. Контролювати цей напрямок закликаю й покупців – фіскальний чек має підтверджувати кожну покупку. Тоді це правильно – і відповідно сума продажу оподаткована.

Також, скеровуємо нашу діяльність на протидію незадекларованій праці, зарплаті в конвертах, незаконному здійсненню підприємницької діяльності, зупиненні схемного кредиту з податку на додану вартість.

Є теж значні ризики при сплаті майнових податків - з органами місцевого самоврядування проводимо інвентаризацію та роз’яснювальну роботу щодо ефективного обліку нерухомості та землі і залучаємо до сплати.

Наступний акцент  – декларування доходів буковинцями, які не оподатковувалися при виплаті. Для забезпечення якісного проведення деклараційної кампанії у 2024 році, яка проходить щорічно з 1 січня до 1 травня, фахівці зібрали достатньо інформації про ймовірних декларантів. Задля цього податківці детально аналізували  оголошення місцевих ЗМІ та інтернет – видань, отримали дані від ріелторів та нотаріусів, дані з відомостей 4ДФ та з інших джерел і відповідно маємо багато інформації про осіб, які отримували доходи без оподаткування: від продажу рухомого та нерухомого майна, які здають своє житло, а також іншу нерухомість в оренду та інші.

Сподіваюся, що буковинці задекларують свої доходи і бюджет додатково від деклараційної кампанії отримає значну суму податку на доходи фізичних осіб та військового податку. До прикладу – у 2023 році ми «надекларували» понад 23,2 мільйони гривень ПДФО та військового збору і я впевнена, що показники цього року будуть набагато вищі.

В продовження розмови про ризики, тим хто ухиляється від декларування доходів та сплати податків слід враховувати, що механізми виявлення недобросовісних платників податків та притягнення їх до відповідальності податківцями постійно відпрацьовуються та удосконалюються. Тому небезпека притягнення до відповідальності за несплату податків завжди залишається і не потрібно очікувати застосування фінансових санкцій. 

Разом з тим хочу звернути увагу, що наша мета не тільки виявлення порушень, податківці працюють над забезпеченням постійного суспільного діалогу з буковинцями, веденні кваліфікованої дискусії, щоб визначити атмосферу яка панує у підприємницькому середовищі їх запити та налагодити партнерські відносин.

Ми оперативно реагуємо на всі звернення, заяви, пропозиції від представників бізнесових кіл чи громадськості – надаємо їм відповіді та проводимо зустрічі, засідання, форуми, а також враховуємо актуальні пропозиції у своїй роботі.

І насамкінець Ваш меседж до читачів  - лаконічно!

Процитую слова Лесі Українки: «Нащо даремнії скорботи? Назад нема нам воріття! Берімось краще до роботи, Змагаймось за нове життя!».

І від себе добавлю - дотримуйтесь громадянських чеснот. Будьте відповідальними громадянами своєї Країни – чесно і сповна платіть податки.

Разом ми сила!