Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Заставнівська ДПІ: податківці провели робочу зустріч з  працівниками земельних відділів територіальних громад

опубліковано 11 березня 2024 о 13:45

Днями, начальник Заставнівської ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області Валентина Євка під час проведення робочої зустрічі з представниками земельних відділів територіальних громад розповіла про застосування норм податкового законодавства щодо сплати земельного податку та мінімального податкового зобов'язання.  
Валентина Євка роз’яснила присутнім,  що платником у частині МПЗ є резидент, який володіє та/або користується (орендує (суборендує), на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь. При цьому визначення загального МПЗ фізичним особам, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, здійснюється контролюючими органами за податковою адресою таких осіб. Платниками податку до бюджету сплачується лише позитивне значення різниці між сумою загального МПЗ та сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції на  земельних ділянках, віднесених до сільськогосподарських угідь.  
Окремо обговорили питання сплати земельного податку громадянами та виокремили категорії платників та граничні розміри земельних ділянок, які користуються пільгами зі сплати даного податку. Акцентували, у разі, якщо фізична особа, яка має право на пільгу, має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, то така особа до 01 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги.
Посадовиця поінформували присутніх, що платники плати за землю мають право звернутися з письмовою заявою до податкової служби за місцем знаходження земельних ділянок для проведення звірки даних щодо: розміру площ та кількості земельних ділянок, що перебувають у власності та/або користуванні платника податку; права на користування пільгою зі сплати податку; розміру ставки земельного податку; нарахованої суми плати за землю.

Крім того, розповіла про деклараційну кампанію доходів громадян, яка триватиме до 1 травня цього року, ознайомила з видами доходів, які підлягають декларування та способами подачі декларації.