Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці інформують: За інтернет - торгівлю без державної реєстрації та без застосування РРО/ПРРО передбачено застосування фінансових санкцій

опубліковано 02 лютого 2024 о 13:57

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області звертають увагу буковинців , що першим кроком і обов'язковою умовою здійснення всіх видів інтернет - торговельної діяльності є державна реєстрація суб'єкта підприємництва, яка підтверджується свідоцтвом про реєстрацію та відповідно застосування під час проведення розрахунків належним чином зареєстрованих РРО/ ПРРО.

 Будь - який потенційний продавець має враховувати, що податківці на постійній основі здійснюють моніторинг та аналіз інформації про дистанційний продаж товарів або надання послуг, розміщеної у соціальних мережах Facebook, Instagram та інші інтернет-майданчиках Prom, Bigl, щоб виявляти громадян, які здійснюють підприємницьку діяльність без державної реєстрації як суб'єкта господарювання та без фіскалізації розрахунків.

Усі встановлені факти досліджують та перевіряють кількість епізодів здійснення систематичної підприємницької діяльності без державної реєстрації. А у випадку підтвердження — вживають відповідні заходи.

Загалом аудиторами податкової служби області впродовж грудня 2023 та січня 2024 років відстежено ряд громадян, які ведуть торговельну діяльність через Інтернет без належної реєстрації - податкова інформація була зібрана та опрацьована. За наслідками цих заходів п’ятнадцять осіб визнані порушниками і щодо них складено протоколи про адміністративні правопорушення за ч. 1 ст. 164 КУпАП. Відповідні матеріали адміністративних справ направлені для прийняття рішень до суду.

Також за цей період було встановлено 6 фактів реалізації через мережу Інтернет складних побутових товарів, ювелірних виробів та інших товарів широкого вжитку фізичними особами - підприємцями без застосування РРО/ПРРО - чим порушено Закон України від 06/07/1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Наразі передбачається притягнення до адміністративної відповідальності та застосування значних штрафних (фінансових) санкцій до усіх порушників. Загальна сума очікуваних фінансових санкцій складає понад 4,9 млн грн.