Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснювальний тур: Неофіційна зайнятість та виплати “зарплат у конвертах” призводить до значних втрат  бюджету

опубліковано 25 січня 2024 о 09:23

Про це йшлося під час проведення 24 січня 2024 року зустрічі фахівців Головного управлінні ДПС у Чернівецькій області з представниками підприємництва Путильщини.

У заході від органів місцевої влади взяв участь Перший заступник селищного голови Василь Гордей.
Модератором даного заходу був начальник управління оподаткування фізичних осіб податкової служби області Володимир Петкович. 

Під час заходу визначили напрями спільної роботи податківців та бізнесу задля ефективної протидії тіньовому бізнесу -  зокрема, легалізації заробітної плати, ліквідації прихованої зайнятості та безумовної державної реєстрації усіх хто займається підприємницькою діяльністю.

У своєму виступі Володимир Петкович зробив акцент на низький рівень середньої заробітної плати у багатьох галузях підприємництва Путильщини, особливо в закладах громадського харчування – де середня заробітна плата складає менше 4 тисяч.

Демонструючи інфографіку основних показників діяльності підприємництва звернув увагу присутніх, що кількість найманих працівників не відповідає обсягам роботи, а середня заробітна плата найманих працівників з більшості галузей найнижча в Західному регіоні.

Разом з тим, згідно аналізу пропозицій вакансій на інтернет ресурсах, роботодавці анонсують розмір зарплати не нижче 12-15 тисяч – набагато вищу як в інших регіонах.

За словами Володимира Петковича результати системного моніторингу показників дають підстави вважати, що використовується комбінована форма оплати праці, яка передбачає часткову виплату заробітної плати «у конвертах», і сьогодні коли держава потребує значних коштів на ведення війни з ворогом, нерозв’язання цих проблем потенційно містить у собі серйозну загрозу для забезпечення сталого фінансування оборони та підтримки країни в цілому.

Посадовець наголосив, що спільними зусиллями необхідно звести до нуля рівень тіньового сегменту за всіма напрямками – оскільки розмір видатків на утримання війська залежить від розміру легально нарахованих доходів чи заробітної плати, з якої сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий податок.

Учасники засідання емоційно обговорювали питання детінізації найманих працівників, приводячи на їх думку вагомі аргументи, але разом з тим погодилися, що необхідно послідовно дотримуватися законодавства.

Ще обговорили актуальні питання застосування РРО/ПРРО та КОРО – щоб не наражати свій бізнес на застосування штрафних санкцій має відбуватися фіскалізація усіх операцій.

Також під час заходу присутні ознайомилися з порядком проведення Деклараційної кампанії - 2024. З'ясовували, які доходи підлягають декларуванню та в які терміни необхідно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи.