Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківців розглянули з представниками будівельного підприємництва шляхи подолання незадекларованої праці та виплат у конвертах

опубліковано 21 грудня 2023 о 16:30

Сьогодні начальник Головного управлінні ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак зустрічався з представниками бізнесу, які провадять свою діяльність у галузі будівництва.

За словами Віталія Шпака, основна мета цих зустрічей обговорити з учасниками заходу шляхи подолання незадекларованої праці та виплат тіньової зарплати. А також, хочу вкотре роз’яснити, що використання роботодавцями нелегальної робочої сили або неоформлення трудових відносин з працівником, виплата зарплати в конвертах, - це не тільки порушення трудового законодавства, але й злочин по суті спрямований проти держави, оскільки ухилення від сплати податку на доходи фізичних осіб та військового податку, зменшує надходження податків не тільки до бюджету, а й на утримання ЗСУ.

Також посадовець звернув увагу присутніх на суми податкових втрат для бюджету нашого міста від перерозподілу під час воєнного стану «військового» ПДФО до спеціального фонду держбюджету і використання цього ресурсу на виробництво дронів та вітчизняного озброєння.

Про резерви податкових надходжень та основні ризики при сплаті «зарплатних податків» розповів начальник управління оподаткування фізичних осіб Володимир Петкович. Демонструючи інфографіку посадовець навів приклади, які підтверджують, що рівень середньої зарплати в галузі набагато нижчий від фактичної. Згідно податкової звітності середня зарплата складає 10070,0 грн, а у деяких платників навіть нижче мінімальної зарплати. Тоді як ринкова, згідно аналізу вакансій розміщених на сайтах робота.ua, work.ua та телеграм каналах пропонується від 15000,0 до 30000,0 грн, 

Надзвичайно гострою була дискусія під час обговорення причин незадекларованої праці та виплат у конвертах. Виступаючі наголошували, що у багатьох випадках вимушені йти в тінь з незалежних від них факторів. Податківці роз’яснювали, що такі мотиви не відповідають нормам законодавства.

На завершення засідання очільник податкової Віталій Шпак відмітив, що воєнний стан запроваджений в Україні через російську агресію, кардинально вплинув на всі сфери життя і уже час відмовитися від застосування подвійних стандартів власного мислення та ставлення до прав та обов’язків, коли з одного боку громадянин ніби патріот, а з іншого - сплачувати податки має хтось інший. Основний меседж нашого засідання - забезпечити офіційне оформлення найманих працівників та залучити їх заробітні плати до оподаткування. І сподіваюся, що спільними зусиллями ми поборемо тіньові виплати – підкреслив Віталій Шпак.