Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці обговорили з представниками галузі вантажних перевезень питання детінізації зайнятості працівників та легалізації заробітної плати

опубліковано 20 грудня 2023 о 16:40

Сьогодні начальник Головного управлінні ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак зустрічався з представниками бізнесу, які провадять свою діяльність у галузі вантажних перевезень.

У своєму виступі Віталій Шпак звернув увагу учасників засідання, що тіньовий ринок праці та зарплата в конвертах призводить до суттєвого скорочення обсягів дохідної частини бюджету. І сьогодні коли держава потребує значних коштів на ведення війни з ворогом, нерозв’язання цих вищезазначених  проблем потенційно містить у собі серйозну загрозу для забезпечення сталого фінансування оборони та підтримки країни в цілому.

Також необхідно враховувати - акцентував Віталій Петрович - що 79 відсотків податку на доходи фізичних осіб із забезпечення військових з кінця жовтня сплачуються уже до державного бюджету і відповідно місцеві бюджети втратили значні суми надходжень, які необхідно компенсувати за рахунок детінізації.

Саме тому питання легалізації заробітної плати, ліквідації прихованої зайнятості на сьогодні є одним з найпріоритетніших напрямів спільної роботи податківців та бізнесу.

Від податкової служби участь у заході також взяв начальник управління оподаткування фізичних осіб Володимир Петкович – який продемонстрував присутнім інфографіку основних показників діяльності галузі вантажних перевезень.

Під час презентації Володимир Петкович зауважив, що результати системного моніторингу показників підтверджують, послідовне здійснення роз’яснювальних заходів із протидії тіні на сьогоднішній день не дало необхідного ефекту - кількість найманих працівників не відповідає обсягам перевезень, а середня заробітна плата найманих працівників галузі найнижча в Західному регіоні. Разом з тим, згідно аналізу пропозицій вакансій «водій вантажного автомобіля» у Чернівцях роботодавці анонсують зарплату у розмірі 30тисяч – вищу як в інших регіонах більше як у два рази.

Підсумовуючи, Віталій Шпак наголосив всі ці факти потребують негайного виправлення – рівень тіньового сегменту під час вантажних перевезень необхідно звести до нуля. 

Ще важливо кожному бізнесмену усвідомити, що розмір видатків на утримання війська є похідною від розміру легально нарахованих доходів чи заробітної плати, з якої сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий податок.