Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про вплив легалізації заробітної плати на надходження ПДФО говорили під час зустрічі з представниками торговельного бізнесу

опубліковано 19 грудня 2023 о 17:06

Сьогодні, у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області відбулася зустріч з представниками торговельного бізнесу за участі начальник податкової служби області Віталія Шпака. Під час якої йшлося про шляхи легалізації заробітної плати, недопущення тіньової зайнятості та заходи впливу на ці негативні фактори.

Звертаючись до присутніх Віталій Шпак відзначив, оскільки набув чинності Закон  яким передбачено 79 відсотків податку на доходи фізичних осіб із забезпечення військових направляти до державного бюджету, відповідно детінізація зайнятості населення та легалізація заробітної плати одне з актуальних питань сьогодення, за допомогою яких, ми спільно маємо компенсувати втрати бюджету з надходження податку на доходи фізичних осіб.

Мета нашої зустрічі переконати роботодавців і працівників дотримуватись законодавчих норм і працювати в правовому полі. 

Інфографіку, яка підтверджує, що торговельний бізнес частково виплачує заробітну плату у «конвертах» та має приховану зайнятість презентував присутнім начальник управління оподаткування фізичних осіб Володимир Петкович. Під час виступу посадовець звернув увагу на незначну кількість найманих працівників та низьку заробітну плату у деяких суб’єктів господарювання. Також йшлося про приведення заробітної плати працівників до середньої ринкової пропозиції – виступаючий продемонстрував аналіз ринку вакансій. Оголошення із соціальних мереж про вакансії підтверджують - рівень пропонованої заробітної плати  значно відрізняється від офіційно виплачуваної.
Щоб забезпечити зростання надходжень податку на доходи фізичних осіб до бюджету учасники зустрічі обговорили план спільних заходів. 
Наостанок очільник податкової Віталій Шпак подякував тим хто сумлінно платить податки та вкотре наголосив, виплата заробітної плати у «конверті» та тіньова зайнятість  обкрадає людей та державу, і загалом, послаблює її національну безпеку. Від несплати податків з тіньових доходів область втрачає мільйони гривень податків до бюджетів усіх рівнів і податківці не можуть і не будуть миритися з такими фактами.