Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання протидії виплатам зарплати в «конвертах» та «тіньовій» зайнятості у сфері громадського харчування не втрачає своєї актуальності

опубліковано 07 грудня 2023 о 09:00

Про це йшлося сьогодні під час зустрічі з представниками бізнесу, які працюють у сфері громадського харчування на території Чернівецької ТГ. 
Захід відбувся за участі начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталія Шпака та Чернівецького міського голови Клічука Романа.

Під час діалогу Віталій Шпак звертав увагу присутніх, що надходження податку на доходи фізичних осіб до бюджету міста, починаючи з листопада 2023 року значно скоротилися, оскільки внесені зміни щодо зарахування податку на доходи фізичних осіб від військових виплат, а детінізація зайнятості, заробітної плати та доходів від ведення незаконної підприємницької діяльності це і є той резерв для зростання надходжень податку на доходи фізичних осіб.

Звертаючись до учасників Роман Клічук зробив наголос – бюджет міста потребує коштів як для розвитку так і для допомоги війську. А саме податок на доходи фізичних осіб, формує основну частку доходів місцевих бюджетів тож закликав легалізувати свою діяльність, щоб найперше не порушувати Закон і друге - відповідно з розумінням ставитися до потреб громади. Сьогодні я закликаю працювати всім пліч-о-пліч задля Перемоги.

Основним доповідачем на заході був начальник управління оподаткування фізичних осіб Володимир Петкович. Оперуючи цифрами ґрунтовного аналізу та інфографіки наглядно продемонстрував присутнім реальний стан справ у ресторанній галузі міста – зокрема звернув увагу, що середня заробітна плата найманих працівників у багатьох нижче мінімальної і за 3 квартал 2023 року  складає 4705,58 грн і це найнижчий показник у порівнянні з іншими галузями, а відносно до 2 кварталу зменшилася майже на 454 грн. Виступаючий навів приклади середньої зарплати у даній галузі в областях західного регіону – аналіз показує, що у Чернівцях середня зарплата нижча у два або три рази.

Також посадовець звернув увагу, що є заклади у яких немає найманих працівників, або їх кількість не може забезпечувати нормального процесу роботи.

Основним меседжем під час конструктивного діалогу посадовців з представниками бізнесу, було підвищення рівня заробітної плати, її легалізація, забезпечення додержання законодавства про оплату праці.  

Всі учасники засідання були одностайні в тому, що військовий стан не час для ухилення від сплати податків і необхідно терміново виправляти всі порушення. Але разом з тим, закликали до дієвих заходів впливу на всіх неплатників.

Фотоматеріали по темі