Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Путильській ДПІ інформують платників як провести звірку з земельного податку та податку на нерухомість 

опубліковано 22 листопада 2023 о 10:45

Фахівці центру обслуговування Путильської ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області під час спілкування роз’яснюють, що громадяни - власники землі та нерухомості мають можливість щоденно у робочі дні, провести звірку щодо належних їм об’єктів і заборгованості зі сплати  майнових податків.

Відтак, платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо: об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку; розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку.

Платники плати за землю мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельних ділянок для проведення звірки даних щодо: розміру площ та кількості земельних ділянок, що перебувають у власності та/або користуванні платника податку; права на користування пільгою зі сплати земельного податку з урахуванням положень підпунктів 281.4 та 281.5 ст. 281 ПКУ; розміру ставки земельного податку; нарахованої суми плати за землю.

Для якісної звірки та спілкування з фахівцем ЦОП громадянам варто при собі мати документи, що посвідчують особу та правовстановлюючі документи на належне майно.  

Якщо за результатами звірки будуть виявлені помилки в повідомленні – рішенні, податковий орган сформує нове рішення. 
Крім того, податківці акцентують, окрім відвідування Центру обслуговування платників, Державна податкова служба пропонує альтернативний варіант -  звірку щодо розрахунків із бюджетом через «Електронний кабінет» http://cabinet.tax.gov.ua.  Щоб стати користувачем електронних сервісів ДПС треба отримати електронний цифровий підпис і в будь-який зручний час переглядати інформацію щодо нарахування та сплати податків з персонального комп’ютера чи гаджета.

Також фахівці Путильської ДПІ рекомендували платникам використовувати безкоштовний мобільний застосунок «Моя податкова», який надає можливість швидко отримувати необхідну інформацію, подавати заяви, декларації, отримувати інформацію про обов’язок сплатити суму грошового зобов’язання (ППР) та сплачувати податки не виходячи з дому.