Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкові аудитори за 10 місяців 2023 року виявили порушень на 66,0 млн грн

опубліковано 21 листопада 2023 о 09:37

Про це поінформувала громадськість заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан. За її словами податкові аудитори за десять місяців 2023 року провели 952 документальні перевірки, зокрема 3 планові, 161 позапланову та 788 фактичних перевірок.

Також розглянуто 21 матеріал правоохоронних органів про порушення на ринку торгівлі підакцизною продукцією.

За результатами цих перевірок за вказаний період донараховано понад 66,1 млн грн податків та фінансових санкцій, з них за результатами планових – 1,7 млн грн, позапланових перевірок 18,4 млн грн і 46,0 млн грн - фактичними.

Під пильним контролем податківців насамперед дотримання бізнесом норм чинного законодавства щодо сплати чи відшкодування податку на додану вартість. Як наслідок, від початку року зменшено суму від’ємного значення різниці між податковим зобов’язаннями та податковим кредитом з ПДВ майже на 18,5 млн грн.

Також під час проведення перевірок податкові аудитори зменшили від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток у сумі 10,4 млн грн, а це не допустить зменшення нарахування податку на прибуток в наступних звітних періодах.

Наталія Чернівчан звертає увагу представників бізнесу, що 1 серпня 2023 року набрав чинності Закон України від 30.06.2023р. № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Зокрема зміни передбачають часткове зняття обмежень на проведення контролюючими органами документальних перевірок.

Окрім фактичних перевірок, які проводилися під час воєнного стану, згідно внесених змін до ПКУ з 01 серпня 2023 року податківці мають право проводити ще ряд позапланових перевірок.

Наталія Чернівчан наголошує, що проведення фактичних перевірок дозволено на підставі отриманої інформації від державних органів, органів місцевого самоврядування та письмового звернення громадян щодо порушень під час проведення розрахункових операцій, особливо порушень при торгівлі підакцизною групою товарів, лікарськими засобами, побутовими приладами.

Разом з тим усім платникам необхідно знати - продовжує заступниця-  у будь-який час доби, 24/7 та в будь-якому місці про ймовірні безпідставні контрольно-перевірочні заходи територіальними органами ДПС можна повідомляти за допомогою чат-бота «SKARGA KPR DPS» Державної податкової служби України.