Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Робочі зустрічі податківців Буковини з місцевим самоврядуванням  - знайти реальні шляхи наповнення місцевого бюджету 

опубліковано 15 листопада 2023 о 15:38

Сьогодні начальник Головного управлінні ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак зустрівся з Чернівецьким міським головою Романом Клічуком та Сокирянським міським головою Василем Козаком.

Також від податкової служби області участь у заходах взяли заступник начальника Микола Загарюк та начальники профільних управлінь.

Основна мета зустрічі - обговорення важливих питань пошуку та реалізації резервів наповнення місцевих бюджетів, покращення ефективності адміністрування місцевих податків і зборів, а саме наповнення казни територіальних громад за рахунок сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, земельного податку та орендної плати, податку на доходи фізичних осіб, погашення податкового боргу та легалізації заробітної плати.

За словами начальника регіональної  податкової служби Віталія Шпака – наразі в умовах війни для територіальних громад ще більш актуальними є пошуки додаткових джерел наповнення місцевих бюджетів. Адже наскільки наповнений місцевий бюджет – настільки громада може функціонувати та розвиватися. Віталій Шпак переконливо аргументував, спільні напрацювання органів місцевого самоврядування з податковою службою та обмін інформацією можуть стати важливим інструментом щодо забезпечення надходжень до бюджету у розмірах адекватних фінансовим потребам територіальних громад.

Окремо зупинились на питанні легалізації, оскільки щоб підтримувати економіку в умовах воєнного стану, там, де це можливо, громада повинна бути зацікавлена у легальному функціонуванні на її території бізнесу. І не лише для того, щоб мешканці громади отримували заробітну плату та могли забезпечити себе, а й для того, щоб роботодавці сплачували в повній мірі податок на доходи з фізичних осіб з заробітної плати своїх працівників.

Обговорили сплату податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки, адже даний податок є винятково місцевим податком та впливає на наповнення бюджету. Оскільки громадяни несправедливо знецінюють сплату податку на нерухомість, розцінюючи його як вкрай недоцільним, важливим питанням є залучення власників житлової нерухомості до своєчасної сплати.

Також обговорили сплату земельного податку. Та рекомендували представникам територіальних громад переглянути діючі договори оренди, провести інвентаризацію обліку земель, переглянути розміри орендної плати та сформувати уточнені бази даних платників податків плати за землю.

Крім того, конкретики потребувало питання сплати мінімального податкового зобов’язання, адже багато платників податків у цьому році сплачують цей платіж вперше. Враховуючи, що для кожної тергромади податківці підготували Паспорт в якому проаналізована статистика надходжень у розрізі податків, зокрема МПЗ, тож детально зупинилася на механізмі нарахування МПЗ, а також перелічили суб’єктів, до яких застосовуватимуть дану норму законодавства.

Учасники засідання розглянули питання погашення податкових боргів. Податківці зосередили увагу присутніх на процедурі погашення податкового боргу: здійсненні податковими органами заходів з погашення боргу суб’єктів господарювання, зокрема, застосуванні права податкової застави, видах майна, на яке поширюється таке право та діях податкового керуючого для здійснення опису майна платника податків – боржника в податкову заставу. Та нагадали, що податкову вимогу не надсилають (не вручають), а заходи, спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу, не застосовують, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує 180 НМДГ (3060 грн).

Акцентували, що інформацію про наявність чи відсутність податкового боргу платники можуть отримати, скориставшись Електронним кабінетом: https://cabinet.tax.gov.ua.

Під час заходу роз’яснювались та обговорювались норми Закону України № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України  щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», з акцентом на зміни, пов’язані з використанням РРО та ПРРО.

Учасники діалогу висловили свої пропозиції щодо посилення співпраці.

Підсумовуючи зустріч Віталій Шпак наголосив, співпраця та взаємодія на рівні «податкова–тергромада» дуже потрібна і важлива, особливо сьогодні, коли триває війна і необхідні кошти для оборони країни. Відтак, проаналізована низка питань під час зустрічі сприятиме системному та збалансованому наповненню бюджету.