Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гостре питання: Шляхи детінізації платежів до місцевих бюджетів обговорили податківці з представниками територіальних громад

опубліковано 08 листопада 2023 о 15:31

Сьогодні у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області відбулися зустрічі з представниками територіальних громад, під час яких розглянули питання щодо стану сплати податків до місцевих бюджетів та пошуку резервів їх наповнення у 2024 році.

У заході взяли участь начальник податкової служби області Віталій Шпак, його заступник Микола Загарюк, керівники профільних управлінь податкової служби та представники 4 територіальних громад області: Новоселицької, Хотинської, Кіцманської, Вижницької. 

Під час діалогу Віталій Шпак звертав увагу присутніх, в умовах воєнного стану гостро постає питання наповнення дохідної частини місцевих бюджетів, адже саме з них фінансуються заклади освіти, культури, охорони здоров’я, та різноманітні програми, видатки на впорядкування населених пунктів. Слід направляти зусилля, податківців і представників тергромад, які достеменно знають про те хто із жителів платить податки, а хто ухиляється від сплати , щоб  їх ідентифікувати і залучити до оподаткування.

За словами посадовця для кращого бачення ризиків при сплаті місцевих податків податківці підготували детальний структурований Паспорт кожної з громад. Саме опираючись на цифри аналізу обговорювали та визначали основні напрямки запобігання втрат при сплаті місцевих податків.

Учасники засідань серед основного визначили, що зміцнити фінансові ресурси місцевого самоврядування можна за рахунок позитивної динаміки сплати податку на доходи фізичних осіб –  задля цього активізувати проведення спільних обстежень та інформувати контролюючі органи про роботодавців, які нехтують законодавством і офіційно не оформлюють найманих працівників, виплачують заробітну плату в конвертах чи в розмірі, нижчому за мінімальний, або ж мають заборгованість із виплати заробітної плати.

 Як результат залучати їх до сплати податків, а також не залишати поза контролем оподаткування орендодавців нерухомого майна та своєчасно переглядати мінімальні ставки орендної плати за майно та землю. Варто також провести перемовини з сільськогосподарськими підприємствами про недопущення виплати паїв без оподаткування податком на доходи фізичних осіб

Доцільним було зауваження, що для підвищення доходів місцевих бюджетів необхідно приділяти більше уваги сплаті майнових податків. У структурі доходів місцевих бюджетів частки сплаченого податку на нерухоме майно, плати за землю та МПЗ мають зростати за рахунок тотальної інвентаризації земель та нерухомості, як житлової так нежитлової і залучення до оподаткування всіх власників.

У ході засідання виступаючі звертали увагу, що в умовах воєнного стану громадяни несуть певні навантаження на свої доходи, разом з тим необхідно донести до громадськості про важливість погашення податкових боргів, особливо незначних сум, оскільки за наявності податкового боргу до 3060 грн (тобто 180 неоподаткованих мінімумів доходів громадян) податкові вимоги на такі суми не надсилаються (не вручаються), а заходи спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу податківцями не застосовуються. 

Підсумовуючи результати зустрічей Віталій Шпак зазначав, що для досягнення оптимальної забезпеченості фінансовими ресурсами загалом кожній громаді й податківцям, доцільно ефективніше вести менеджмент у сфері місцевих податків і зборів. Це, в свою чергу, сприятиме посиленню фінансової стійкості та самостійності місцевих бюджетів, ефективності використання наявного фіскального потенціалу.

Також, податківці нагадали представникам громадськості, що на субсайті Головного управління ДПС у Чернівецькій області вебпорталу ДПС (https://cv.tax.gov.ua/) висвітлюються актуальні питання щодо податків та зборів, а відповіді на  запитання, які надходять від платників, відображаються в інформаційних брошурах та пам’ятках. З електронною версією пам’яток та брошур можна ознайомитись в розділі "Інформаційні матеріали" у рубриці «Брошури та листівки» за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/.