Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Буковинські податківці обговорили з представниками територіальних громад шляхи зростання податкового ресурсу в наступному році

опубліковано 06 листопада 2023 о 14:59

Начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак сьогодні зустрівся з представниками 5 територіальних громад: Красноїльської, Заставнівської, Мамалигівської, Чагорської, Магальської.

Заходи відбулися за участі заступника начальника податкової служби області Миколи Загарюка та начальників профільних управлінь.

Метою заходу стало обговорення проблемних питань у сфері адміністрування місцевих податків  - ризики щодо їх несплати та ресурсне забезпечення кожної з громад податковими надходженнями у 2024 році.

Також учасники засідань оцінювали втрати для своїх бюджетів від перерозподілу під час воєнного стану «військового» ПДФО до спеціального фонду держбюджету і використання цього ресурсу на виробництво дронів та вітчизняного озброєння і визначали спроможність за рахунок залучення тіньових доходів перекрити ці надходження.

Віталій Шпак звернув увагу, що одним із важливих ресурсів оподаткування, які  чітко і невід’ємно прив’язані до тергромад – це земля. З цим ресурсом слід  навести лад – в першу чергу провести ретельний облік земель та визначити всіх платників плати за землю та МПЗ, встановити адекватні ставки орендної плати за землю, чим забезпечити оподаткування паїв ПДФО від повної суми виплат пайовикам.

Також начальник податкової наголосив, що варто проаналізувати і інші податкові інструменти, як засіб, який можуть використовувати територіальні громади для розвитку своїх територій – залучення до оподаткування всіх об’єктів нерухомості, а для цього провести інвентаризацію рухомого та нерухомого майна, особливо того яке перевищує 500 м кв. для будинків і 300 м кв для квартир , так як за кожен такий неоподаткований об’єкт громада втрачає 25 тисяч податку на нерухомість.

 Наступне - погашення податкових боргів в повній мірі – найбільше потребує уваги борг до 3060 грн, оскільки до цієї суми боргу податківці на надсилаються боржникам податкові повідомлення - рішення.

Під час діалогу учасники засідання були одностайні в тому , що у кожній із територіальних громад тіньова зайнятість ще поширена у сфері сільського господарства, будівництва, торгівлі, транспорту, організації харчування. А отже ресурсне забезпечення територіальної громади теж залежить від детінізації доходів – які отримані як від заробітної плати в «конвертах» так і доходів від ведення незаконної підприємницької діяльності. З огляду на такі факти необхідно спільно цьому  протидіяти. 

Підсумовуючи визначили, основний посил цих зустрічей: до процесу адміністрування місцевих податків мають бути долучені як податківці так і органи місцевого самоврядування.