Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Місцевий бюджет: Податковий ресурс має зміцнити фінансову спроможність територіальних громад

опубліковано 02 листопада 2023 о 15:07

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області відбулися зустрічі з головами територіальних громад під час яких розглянули питання щодо стану сплати податків до місцевих бюджетів та пошуку резервів їх наповнення.

У заході взяли участь заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк, керівники профільних управлінь податкової служби та представники 5 територіальних громад області: Острицької, Недобоївської, Клішковецької, Великокучурівської, Неполоковецької. 

Заступник начальника податкового відомства області Микола Загарюк відзначав, що місцеві податки необхідні для  підвищення якості життя у вашій громаді і для того щоб мати можливість допомагати ЗСУ для якнайшвидшої ПЕРЕМОГИ. Саме для цього необхідно розширювати податкову базу шляхом залучення тіньових доходів до оподаткування.

За словами заступника, податківці підготували Паспорт кожної з громад і пропонують обсудити бачення резервів у кожній громаді і вислухати аргументи представників територіальних громад.

Дискусія була жвавою і плідною. Проаналізували потенційне зростання сплати ПДФО від заходів із забезпечення офіційного оформлення найманих працівників, залучення тіньових заробітних плат до оподаткування, роботи з роботодавцями, які виплачують заробітну плату в розмірі, нижчому за мінімальний, або ж мають заборгованість із виплати заробітної плати, а також своєчасній сплаті податку при отриманні доходів у вигляді орендної плати за земельні паї.

Учасники засідання обговорили роль сплати майнових податків у наповненні бюджетів громад – звернули увагу на встановленні органами місцевої влади адекватних ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та земельного податку, необхідності оформлення та введення громадянами в експлуатацію житлових та нежитлових будівель, оформлення земельних ділянок власниками та реєстрації в Державному земельному кадастрі та відповідно проведення тотальної інвентаризації земельних ділянок і нерухомого майна.

Йшлося також про необхідність погашення боргів, особливо незначних сум, оскільки за наявності податкового боргу до 3060 грн (тобто 180 неоподаткованих мінімумів доходів громадян) податкові вимоги на такі суми не надсилаються (не вручаються), а заходи спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу не застосовуються. Право податкової застави щодо таких сум не застосовується.

Також, податківці нагадали представникам громадськості, що на субсайті Головного управління ДПС у Чернівецькій області вебпорталу ДПС висвітлюються актуальні питання щодо податків та зборів. Крім того, відповіді на  запитання, які надходять від платників відображаються в інформаційних брошурах та пам’ятках. З електронною версією пам’яток та брошур можна ознайомитись на офіційному веб-порталі Головне управління ДПС у Чернівецькій області» в розділі "Інформаційні матеріали" у рубриці «Брошури та листівки» за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/.