Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Резерви наповнення місцевих бюджетів: тема зустрічі податківців з представниками територіальних громад

опубліковано 01 листопада 2023 о 15:30

Начальник Головного управлінні ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак 1 листопада 2023 року провів зустрічі з представниками 5 територіальних громад: Чудейської, Селятинської, Кадубовецької, Ванчиковецької, Неполоковецької.

Від податкової служби участь у заходах також брали заступник начальника Микола Загарюк та начальники профільних управлінь.

Під час діалогу з представниками органів місцевого самоврядування Віталій Шпак акцентував, звісно, що у кожному регіоні існують певні об’єкти оподаткування, які знаходяться в тіні і здатні поповнити доходи місцевих бюджетів для вирішення ширшого кола економічних і соціальних проблем.

Необхідно об’єднувати зусилля, податківців і представників тергромад, які найбільше обізнані про те хто платить, а хто ухиляється, щоб їх ідентифікувати і залучити до оподаткування. Також наголосив на адекватності встановлення ставок місцевих податків у кожній громаді.

За словами очільника податкової служби області для всіх територіальних громад податківці підготували Паспорти – кількісний облік платників у розрізі категорій, надходження податків по видах, проблемні питання. 

Сьогодні ми маємо обговорити – продовжив Віталій Шпак - основні проблеми адміністрування місцевих податків та зборів, їх фіскальну ефективність, а також провести аналіз факторів, що впливають на динаміку надходжень кожної з громад.

Також посадовець відзначив, що для деяких громад особливо гостро стоїть питання вишукування резервів для компенсації втрат ПДФО від військових виплат, оскільки в уряді планують вилучити ПДФО з виплат військовим і правоохоронцям із місцевих бюджетів і направляти у спецфонд держбюджету й на потреби оборони.

У ході засідання податківці звертали увагу, що проблему слабкої дохідної бази місцевих бюджетів слід шукати і в недостатньому залученні до сплати жителями громад майнових податків – плати за землю, податку на нерухомість та МПЗ. Під таку інвентаризацію у всіх громадах мають попасти  земельні ресурси та нерухомість (житлова, нежитлова).

Виступаючі підкреслювали, динаміка надходження місцевих податків і платежів, порівнюючи із попередніми роками, має позитивний результат, але разом з тим, у кожній з громад обліковуються значні суми податкових боргів. 

Серед меседжів засідання - для розширення податкової бази необхідно активізувати спільну роботу по забезпеченню офіційного оформлення найманих працівників, залученню заробітних плат до оподаткування, роботі з роботодавцями, які виплачують заробітну плату в розмірі, нижчому за мінімальний, або ж мають заборгованість із виплати заробітної плати, а також своєчасній сплаті податку при отриманні доходів у вигляді орендної плати за земельні паї.

Підсумовуючи Віталій Шпак зазначав, що своєчасне вирішення зазначених проблем набуває особливої актуальності, оскільки є основою акумуляції фінансових ресурсів, необхідних для розвитку територіальних громад.

Також податківці інформували учасників зустрічі про новації податкового законодавства згідно Закону № 3219 та надали відповіді на їх запитання – особливо дискусійними були відновлення сплати єдиного податку та застосування РРО/ПРРО.

На завершення учасники зустрічі відмітили, що проведення таких заходів є вкрай необхідними задля налагодження тісної співпраці в питаннях наповнення місцевих бюджетів.