Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Сокирянської ДПІ роз’яснюють платникам нюанси застосування податкового законодавства

опубліковано 30 жовтня 2023 о 14:27

Працівники Сокирянської ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області надають платникам фахові консультації та практичну допомогу з питань застосування податкового законодавства, а також використання Електронного кабінету, подання звітності за допомогою даного сервісу, реєстрації та роботи з програмним РРО.

Наразі тренінги спрямовані на роз’яснення норм Закону України від 30 червня 2023 року №3219-ІХ, який вносить зміни до Податкового Кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування в період воєнного стану. Податківці активно роз’яснюють такі важливі питання як застосування РРО та ПРРО платниками єдиного податку, застосування штрафних санкцій та відновлення перевірок.

Податківці нагадують, що суб’єкти господарювання зобов’язані застосовувати РРО з 2022 року при здійсненні готівкових розрахунків. Для здійснення реєстрації розрахункових операцій податкова пропонує безкоштовне  програмне забезпечення, що дозволяє працювати платникам в правовому полі.

Також інформують платників про важливість зазначення реквізитів у фіскальному чеку та наслідки за їх не відображення, розмір штрафних санкцій на невидачу фіскальних чеків чи здійснення торгівлі без РРО.     

Окремо роз’яснюють, із прийняттям закону №3219 відновлюється проведення планових перевірок податковими органами. Якщо з початку повномасштабного вторгнення було призупинено проведення ряду перевірок, то з прийняттям закону відновлено проведення таких перевірок, але законодавством чітко визначено, що перевірки проводяться виключно щодо тих суб'єктів господарювання, які здійснюють реалізацію або виробництво підакцизної групи продукції, здійснюють діяльність у сфері азартних ігор, та надають фінансові, платіжні послуги. Всі інші суб'єкти господарювання не підпадають під планові перевірки.

Деталізують питання щодо сплати мінімального податкового зобов'язання. Це сума податку, яка нараховується власникам земельних ділянок с/г призначення, які знаходяться за межами населених пунктів і більш актуально для тих, хто проживає в селах і має паї, має земельні ділянки або орендує їх.

Наголошують, податкова служба пропонує платникам для отримання електронних сервісів ще й мобільний застосунок «Моя податкова», який доступний для платформ Android та iOS. Використовуючи даний застосунок платники можуть сплатити податки з використанням платіжних систем, отримати інформацію про: адресу реєстрації та фактичне місце проживання, обʼєкти оподаткування, обовʼязок сплатити суму грошового зобовʼязання (ППР), стан розрахунків з бюджетом, а також доступно направлення запиту на отримання відомостей про суми виплачених доходів, подання Податкової декларації про майновий стан і доходи (податкова знижка) тощо.