Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці обговорили з представниками територіальних громад наявні резерви зі сплати податків та механізми залучення їх до сплати

опубліковано 23 жовтня 2023 о 17:10

Сьогодні у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області розпочався перший день обговорення перспектив надходження податків та податкових платежів до місцевого бюджету та ймовірних зміни до Податкового та Бюджетного кодексів у частині зарахування платежів до місцевих бюджетів з головами територіальних громад.

Податківці зустрілися з представниками 4 територіальних громад Карапчівської, Кострижівської, Рукшинської, Вашковецької та Конятинської, щоб проаналізувати ризики та шляхи підвищення сплати податків до місцевого бюджету у 2024 році.

У роботі цього засідання взяв участь начальник податкової служби області Віталій Шпак.

За його словами згідно проведеного аналізу ризики незабезпеченості фінансовими ресурсами місцевих бюджетів у 2024 році залишаються. Для посилення спроможності громад ми маємо знайти та спільно залучити наявні податкові ресурси до оподаткування - тих хто не сплачує податки чи мінімізує їх сплату. 

Територіальним громадам як ніколи необхідні кошти на допомогу армії, відновлення інфраструктури, потреби ВПО, допомога релокованому бізнесу, забезпечення поточних витрат, фінансування розвиткових проєктів та проєктів відновлення. Це наше спільне завдання і часу на зволікання немає – наголосив Віталій Петрович. 

Податківці підготували Паспорт кожної з громад, в якому деталізована статистика надходжень у розрізі податків та ризики їх несплати. Під час дискусії визначали напрями пошуку резервів із сплати податків, зокрема для зростання надходження ПДФО. Також значна частина засідання була присвячена пошукам компенсації для місцевих бюджетів, у разі  втрати значної частини доходів через відсутність військового ПДФО, якщо його частини, яка зараз акумулюється в місцевих бюджетах (64%), буде направлятися до спецфонду держбюджету, звідки гроші мають іти на виробництво вітчизняних дронів, озброєння та боєприпасів.

Виступаючі наголошували - задля цього необхідно позбутися здійснення підприємницької діяльності без державної реєстрації та  нелегальної зайнятості, легалізувати зарплату та підвищувати її до середньогалузевого рівня.

Наступне питання, яке обговорювалося - це сплата нарахованих майнових податків та інвентаризація земель, нерухомості з метою виявлення необлікованих та залучення їх до оподаткування.

Також звернули увагу на необхідність застосування РРО/ПРРО при продажу товарів (послуг) підприємцями - спрощенцями другої-четвертої груп. Та озвучено шляхи взаємодії податківців та органів місцевого самоврядування, з метою зменшення суми наявних  боргів перед місцевими бюджетами та недопущення їх зростання.

Керівники територіальних громад відзначили важливе значення для обміну думками з податківцями під час підготовчого процесу складання кошторису.

Крім того податківці нагадали представникам громадськості, що на субсайті Головного управління ДПС у Чернівецькій області вебпорталу ДПС висвітлюються актуальні питання щодо податків та зборів. Також відповіді на  запитання, які надходять від платників, відображаються в інформаційних брошурах та пам’ятках. З електронною версією пам’яток та брошур можна ознайомитись на офіційному веб-порталі Головне управління ДПС у Чернівецькій області» в розділі "Інформаційні матеріали" у рубриці «Брошури та листівки» за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/