Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ефективна співпраця податківців Хотинщини з територіальними громадами

опубліковано 03 жовтня 2023 о 10:56

Начальник Хотинської ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Заньковська та заступник Микола Кузик  провели робочу зустріч з заступником голови Рукшинської сільської ради Валерієм Мариняком. 
Основним питанням, яке обговорювалось під час зустрічі були зміни, які вступили в дію з 2023 року, зокрема, щодо сплати мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) власниками (фізичними та юридичними особами) сільськогосподарських угідь, які розташовані за межами населених пунктів, а також у їхніх межах, якщо розмір ділянки становитиме 0,5 га та більше. 
За словами Наталії Заньковської - першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік. Ці зміни стосуються як платників податків, так і органів місцевого самоврядування, адже його сплата впливатиме на дохідну частину місцевого бюджету. Усі кошти, сплачені у межах МПЗ за користування землею сільськогосподарського призначення, надходитимуть до місцевих бюджетів за місцем розташування ділянки. Якщо земельну ділянку передано в офіційну оренду, то обов’язок зі звітування та сплати переходить на орендаря такої ділянки.
Також посадовиця поінформувала про відновлення обов’язку сплати єдиного податку усіх груп підприємців, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, а також роз’яснила, у кого з суб’єктів господарювання виникає обов’язок застосування касових апаратів та яка відповідальність чекає на торгівців у випадку порушень даної норми Закону. Окрім того, повідомила про відновлення певних видів податкових перевірок, які мають розпочатися уже з 1 жовтня 2023 року.
Наталія Заньковська підкреслила на важливості співпраці податкової служби з органами місцевого самоврядування задля забезпечення належної сплати податків до місцевих бюджетів, а отже належного фінансування потреб громад.
Крім того, відвідувачі ЦОПу Хотинської ДПІ отримали практичну допомогу щодо реєстрації програмного РРО та вичерпні роз'яснення стосовно застосування податкового законодавства.