Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Сторожинеччини під час діалогу з представниками тергромад обговорили нюанси сплати мінімального податкового зобов'язання

опубліковано 13 вересня 2023 о 09:20

Начальник Сторожинецької ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області Василь Курчак провів робочі зустрічі з представникам Петровецької та Кам’янської територіальних  громад.   Мета зустрічі - взаємодія та співпраця з органами місцевого самоврядування з метою повноти надходжень мінімального податкового зобов’язання до бюджетів громад. 

Під час спілкування Василь Курчак наголосив, сплачені в повній мірі податки є тим фінансовим ресурсом, який гарантує повноцінну життєдіяльність і безпеку в умовах війни, як територіальних громад, так і держави в  цілому. 

Податківець також поінформував, що уперше мінімальне податкове зобов’язання визначається контролюючим органом за податковою адресою фізичної особи по всіх земельних ділянках незалежно від місця їхнього розташування за 2022 рік у 2023 році.  

Деталізував, Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 визначено, що фізичні особи, які мають у власності та/або користуванні (оренді, суборенді емфітевзисі, постійному користуванні) земельні ділянки, що розташовані за межами населених пунктів та віднесені до сільськогосподарських угідь, мають сплачувати мінімальне податкове зобов’язання. 

Також розповів, що у випадку передачі фізичними особами земельних ділянок в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства, мінімальне податкове зобов'язання визначається безпосередньо орендарями, користувачами таких земельних ділянок. 

Акцентував, що платники можуть телефонувати або звертатись особисто до територіального ЦОПу при Сторожинецькій ДПІ  для  проведення звірки за нарахованим МПЗ. Телефони для звернень: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/707666.html  

Під час діалогу присутні також обговорили норми Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».