Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новодністровська ДПІ: податківці продовжують активну співпрацю з представниками територіальних громад

опубліковано 05 вересня 2023 о 12:02

Начальник Новодністровської ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області Алла Заришняк взяла участь у нараді-навчанні, яка відбулась у приміщенні Новодністровської міської ради.  На заході були присутні представники Новодністровської та Сокирянської міських рад, а також представники Кельменецької, Лівинецької та Вашковецької сільських територіальних громад. Такі зустрічі відбуваються задля покращення ефективності адміністрування місцевих податків і зборів, налагодження співпраці з територіальними громадами щодо виявлення та забезпечення додаткових надходжень до бюджету.

Алла Заришняк нагадала присутнім, норми  Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким відновлено відповідальність за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». 

Акцентувала, податкова пропонує платникам аналог РРО - програмний РРО, який не потребує фінансових витрат та спеціальних навичок користувача, а завантажити його можна на офіційному вебпорталі ДПС за адресою: Головна/БАНЕР/програмні РРО https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro  /.

Звернула увагу, що законодавчо погоджено спрощення форми фіскального чеку. Відтак, при зазначенні назви товару (послуги) у вигляді, що відображає споживчі ознаки товару (послуги) та ідентифікує належність товару (послуги) до товарної групи чи послуги необхідно використовувати товарознавчий класифікатор та зазначати товар (послугу), який класифікується за назвою «Групи» замість відображення конкретної позиції.

Ця норма стосується тільки фізичних осіб – підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування та є платниками єдиного податку І, II та III групи за ставкою єдиного податку 5%. Тобто вони зможуть зазначати назву товару (послуги) у спрощеному вигляді.

Проте є товари, назву яких потрібно детально зазначати в фіскальному касовому чеку незалежно від групи єдиного податку чи системи оподаткування, це: підакцизні товари;  технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту; лікарські засоби, вироби медичного призначення, крім ветеринарних препаратів та виробів ветеринарного призначення; ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів,.

Крім того, Алла Заришняк проінформувала присутніх, що Законом України від 30.11.2021 р. №1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків – фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, введено поняття мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ). 

Відповідно до п. 64 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ першим роком, за який визначається МПЗ, є 2022 рік. 

Під час спілкування посадовиця також зосередила увагу учасників зустрічі на бюджетоформуючих податках місцевих бюджетів, намітивши при цьому головні аспекти співпраці з територіальними громадами, серед яких: сплата земельного податку, сплата податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплата податку на доходи фізичних осіб та виявлення використання неофіційних трудових відносин без сплати податків до бюджету, сплата акцизного податку з реалізації в роздрібній торгівлі підакцизних товарів з обов'язковою видачею покупцеві фіскального чека.

Зустріч пройшла в конструктивній діловій атмосфері. Податківці готові до надання всебічної інформаційної підтримки, консультування та роз’яснення нюансів податкового законодавства.