Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про новації Закону України № 3219 під час зустрічі у Заставнівській ДПІ

опубліковано 05 вересня 2023 о 10:01

Норми Закону України 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219) стосовно відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» були основним меседжем зустрічі з громадськістю та бізнесом, що відбулася у Заставнівській ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області. 

Податківці нагадали учасникам зустрічі, які категорії представників бізнесу зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО - застосування РРО/ПРРО є обов’язковим для всіх підприємців ІІ-ІV груп єдиного податку незалежно від виду діяльності та обсягу доходу та для ФО-підприємців на загальній системі оподаткування, які провадять розрахункові операції зі споживачами. Підприємці І групи єдиного податку звільнені від використання РРО/ПРРО. А також звернули їх увагу на обов’язковій фіскалізації готівкових розрахунків, порядку проведення фактичних перевірок та підстави для їх проведення.

Податківці радили представникам бізнесу під час вибору розрахункового реєстратора звернути увагу насамперед на його програмний аналог. До речі, одну з версій такого програмного забезпечення ДПС пропонує цілком безкоштовно. Її можна завантажити на офіційному сайті ДПС України у банері “Програмні РРО” на будь-який наявний та зручний у користуванні гаджет – смартфон, планшет, ноутбук чи стаціонарний ПК використавши  покрокову інструкцію щодо завантаження програмного забезпечення на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro, а також можна звернутися за технічною підтримкою чи консультацією в податкову.

Серед питань, які розглядалися під час дискусії - необхідність сплати майнових податків(плати за землю та нерухомість) та МПЗ.

Також податківці зазначили, що ЗУ № 3219 відновлено обов’язок сплати єдиного податку, який до 1 серпня справлявся на добровільній основі.

Окремо нагадали про декларування доходів, які не оподатковувалися при виплаті та право платників ПДФО на отримання податкової знижки за понесені витрати, право платника на податкову знижку визначено нормами ПКУ(стаття 166).