Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Буковини під час «гарячої» лінії відповідали на запитання щодо новацій ЗУ №3219 та про алгоритм реєстрації РРО/ПРРО

опубліковано 29 серпня 2023 о 11:30

У серпні під час спілкування онлайн податківці відповідали на запитання платників податків. Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області акцентували увагу платників на наступних питаннях: 

починаючи  з 1 серпня, спрощенці 1 та 2 груп зобов’язані сплачувати єдиний податок;

з 1 серпня заборонено використовувати ПРРО в режимі офлайн без отриманого в податковій службі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу;

з 1 серпня 2023 та з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п.1 ст. 17 Закону;

з 1 серпня для приватних підприємців - єдинників спрощено відображення послуг/товару у фіскальному чеку.

А також щодо особливостей здійснення розрахунків із споживачами при продажу товарів у мережі Інтернет та про те, що обов'язок сплати мінімального податкового зобов'язання покладається на власника земельної ділянки.

Дозвонювачі отримали фахові відповіді на всі поставлені запитання.

Підбірка самих актуальних запитань – відповідей нижче.

Який краще застосовувати  реєстратор розрахункових операцій? 

Суб’єкти господарювання мають можливість користуватися як апаратним, так і програмним РРО – це може бути програма, чи додаток на смартфон, планшет, комп’ютер, який дозволяє з будь-якого пристрою сформувати розрахунковий документ. Відповідне програмне забезпечення надається ДПС суб’єктам господарювання безкоштовно. При цьому, безкоштовною є не тільки сама програма, але і її підтримка. Завантажте та встановіть програмне забезпечення ПРРО відповідне операційній системі вашого пристрою — з AppStore для iOS (версії 15 або новіше), з PlayMarket для Android (версії 8.1 або новіше), з вебпорталу ДПС для Windows.

Поряд з безкоштовними ПРРО платники податків можуть використовувати будь-який представлений на ринку програмний РРО відповідно до своїх фінансових можливостей та функціональних потреб.

Для ознайомлення з роботою безкоштовного програмного рішення пропонуємо відвідати банер «Програмні РРО» на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/, де можна знайти найактуальнішу інформацію, нормативні акти, роз’яснення, відеоуроки щодо використання програмних РРО.

Які штрафні санкції передбачені за невидачу при продажу товарів чеків РРО та або ПРРО? 

Законом України від 30.06.2023 року №3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», який набрав чинності  01 серпня 2023 року, внесені зміни до Закону України від 06.07.1995   №265, зокрема, в частині застосування відповідальності за порушення вимог цього Закону. Змінами передбачено:

СГ звільняються від відповідальності за порушення вимог ЗУ №265, вчинені у період з 01 січня 2022 року до 01 жовтня 2023 року, крім відповідальності за порушення порядку розрахунків при продажу підакцизних товарів, діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти та у сфері організації та проведення азартних ігор;

з 01 жовтня 2023 року застосування штрафних санкцій за порушення порядку використання РРО/ПРРО відновлюється.

Окрім цього, встановлено зменшений розмір штрафних санкцій (25% вартості проданих з порушенням товарів/послуг за порушення, вчинене вперше та 50%  за кожне наступне порушення, – було 100% та 150% відповідно) за незастосування РРО/ПРРО, невидачу розрахункового документу або видачу його на неповну суму покупки, що застосовуються до ФОП – платників ЄП, не зареєстрованих платниками ПДВ, які здійснюють торгівлю (крім підакцизних, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медпризначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння) – до закінчення воєнного стану, але не довше ніж до 01 серпня 2025 року.

Яким чином зареєструвати ПРРО платнику податків? 

Крок 1. Оберіть програмне забезпечення.

Оберіть зручний саме для Вас, новітній програмний реєстратор розрахункових операцій, наприклад, ПРРО ДПС, Сashalot або СOTA Каса.

Крок 2. Отримайте кваліфікаційний електронний підпис (КЕП) для відповідальної особи, щоб мати можливість підписувати (завіряти) фіскальний чек ПРРО.

Зареєструйте касира на фіскальному сервері. Реєстрація касира здійснюється шляхом подання повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа (форма F1391801) через Єдине вікно подання електронної звітності або будь-яке програмне забезпечення (M.E.Doc тощо).

Крок 3. Зареєструйте господарську одиницю, де буде використовуватись ПРРО, якщо вона не обліковується в податковому органі.

Для цього подайте ф. № 20-ОПП, щоб повідомити ДПС про такий об’єкт оподаткування.

До відома! Господарська одиниця – це стаціонарний або пересувний об'єкт, у тому числі транспортний засіб, де реалізуються товари чи надаються послуги та здійснюються розрахункові операції.

Крок 4. Зареєструйте касу (у кількості, яка Вам потрібна) на фіскальному сервері.

Для цього потрібно подати Заяву про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (ідентифікатор форми F1316602) або декілька заяв – за потреби. За відсутності підстав для відмови у реєстрації ПРРО реєструється: фіскальний сервер ДПС присвоює йому фіскальний номер ПРРО із внесенням даних до Реєстру ПРРО. Дата формування фіскального номера ПРРО і буде датою його реєстрації.

Можна розпочинати роботу з ПРРО, введіть перелік товарів, відкрити робочу зміну. Розпочати роботу з ПРРО – дуже швидко та просто.

Чи відноситься до розрахункового документа фіскальній чек, який друкується через «Програмний РРО»? 

Визначення розрахункового документа встановлено Законом України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», згідно з яким:

розрахунковий документ – це документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, видатковий чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів, отримання (повернення) коштів, торгівлю валютними цінностями в готівковій формі, створений в паперовій та/або електронній формі (електронний розрахунковий документ) у випадках, передбачених цим Законом, зареєстрованим у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій або програмним реєстратором розрахункових операцій, чи заповнений вручну.

Тобто, фіскальний чек, роздрукований на ПРРО, є розрахунковим документом.

Як зазначати правильно групу товарів у спрощеному чеку?

При зазначенні назви товару (послуги) у вигляді, що відображає споживчі ознаки товару (послуги) та ідентифікує належність товару (послуги) до товарної групи чи послуги, у випадку виникнення сумнівів щодо правильності віднесення певних товарів до певних груп рекомендуємо використовувати Державний класифікатор продукції та послуг (Наказ Держспоживстандарту України від 11.10.2010 № 457) в редакції Наказу Міністерства економіки від 16.02.2017 № 211 та зазначати товар (послугу), який класифікується за назвою «Групи» замість відображення конкретної позиції.

Така можливість встановлена прямою нормою Закону № 265 та не потребує створення нової форми фіскального касового чеку.

При цьому форма такого фіскального касового чека визначена в додатку 1 до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України 21.01.2016 № 13, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 11.02.2016 за № 220/28350.

При зазначенні назви товару (послуги) у вигляді, що відображає споживчі ознаки товару (послуги) та ідентифікує належність товару (послуги) до товарної групи чи послуги, який класифікується за назвою «Групи», замість відображення конкретної позиції можна, наприклад, зазначати:

- «постільна білизна» замість «наволочка», «простирадло», «ковдра» і т.д.;

- «випічка» замість «пиріжок з маковою начинкою», «пиріжок з вишнею», «пиріжок з повидлом» і т. д.;

- «напої» замість «лимонад», «сітро», «дюшес», «тархун» і т. д.