Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Застосування РРО (ПРРО): Вижницькі податківці інформують про новації у сфері проведення розрахункових операцій

опубліковано 28 серпня 2023 о 12:06

З метою ознайомлення представників бізнес – спільноти з особливостями застосування Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» працівники Вижницької ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області проводять інформаційні рейди.

Під час зустрічей робиться акцент, що при проведенні готівкових розрахунків необхідно застосовувати реєстратори розрахункових операцій або програмні РРО.

За словами податківців мають право проводити не фіскалізовані розрахунки лише підприємці першої групи  та фізичні особи, які продають на ринку вживані речі чи власну сільськогосподарську продукцію.

Також фахівці звертають увагу на всіх нюансах внесених змін Законом №3219, оскільки з  1 жовтня 2023 року відновлюється  застосування штрафних (фінансових) санкцій за порушення при проведенні готівкових розрахунків стосовно всіх суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, з повним скасуванням відповідальності за порушення, вчинені з 01.01.2022 по 30.09.2023 включно.

Разом з тим, зазначене вище звільнення від відповідальності та/або її скасування, відповідно до норм Закону № 3219, не поширює свою дію на суб’єктів господарювання, що здійснюють торгівлю підакцизними товарами або діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор.

Щоб не попасти до ризикових, а це є підставою для проведення фактичних перевірок, податківці закликають всіх платників податків дотримуватися порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Якщо є запитання телефонуйте на «гарячу» лінію з питань застосування РРО/ППРО під час здійснення господарської діяльності у робочі дні.

Щодо питання контролю у сфері розрахунків - Кілару Юрій Георгійович (0372) 545856;

Технічні питання щодо впровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій  - Андрусів Олександра Віталіївна (0372) 545629.