Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Заставнівська ДПІ: Податківці поінформували платників про переваги використання програмного РРО та «спрощений» чек

опубліковано 25 серпня 2023 о 10:45

Провідні спеціалісти Заставнівської ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області постійно проводять робочі зустрічі та тренінги з платниками податків. Наразі актуальною темою для спілкування є новації ЗУ№3219.

Зокрема платникам нагадали, що підприємці-платники єдиного податку другої – четвертої груп у разі проведення готівкових розрахунків зобов'язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій або програмні РРО, крім підприємців першої групи і фізичних осіб, які продають на ринку вживані речі та продукти власного підсобного господарства. 

Для тих платників, які застосовують ПРРО/РРО роз'яснили, також змінами у законодавстві приватним підприємцям - спрощенцям дозволили зазначати назву товару (послуги) у фіскальних касових чеках у спрощеному вигляді, що відображає споживчі ознаки товару (послуги) та ідентифікує належність такого товару (послуги) до товарної групи чи послуги. Ця норма стосується тільки ФОП-єдинників першої, другої та третьої групи за ставкою 5%. Тобто вони зможуть зазначати назву товару (послуги) у спрощеному вигляді.

Податківці наголошують, що при зазначенні назви товару (послуги) необхідно використовувати товарознавчий класифікатор та зазначати товар (послугу), який класифікується за назвою «Групи» замість відображення конкретної позиції.

  Наприклад, зазначати: «постільна білизна» замість «наволочка», «простирадло», «ковдра» і т.д.; «випічка» замість «пиріжок з маковою начинкою», «пиріжок з вишнею», «пиріжок з повидлом» і т. д.; «напої» замість «лимонад», «сітро», «дюшес», «тархун» і т. д. 

Фахівці Заставнівської ДПІ запрошують платників податків звертатись до центру обслуговування за консультаційною підтримкою. Зокрема наголошують, у кожній податковій інспекції є відповідальні особи, які у разі потреби надають платникам кваліфіковану допомогу у реєстрації програмного РРО.