Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З роз’ясненням податкового законодавства - до підприємців Новоселиччини

опубліковано 22 серпня 2023 о 14:33

Для підвищення обізнаності серед платників податків працівники Новоселицької ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області проводять щоденні інформаційні рейди.  

Наразі, посиленої комунікації з бізнесом вимагають зміни, які внесені ЗУ №3219 від 30.06.2023р., зокрема в частині відновлення відповідальності за порушення застосування РРО чи ПРРО під час готівкових розрахунках з бізнесом. 

Також провідні фахівці Новоселицької ДПІ інформують підприємців про відновлення обов’язкової сплати єдиного податку. Під час особистого спілкування податківці відповіли на запитання платників щодо сплати ЄСВ. Відтак, наразі для ФОПів залишається добровільна сплата єдиного внеску за себе, однак слід врахувати, що у випадку несплати, страховий стаж підприємцю на зараховуватиметься – акцентували податківці.

Актуальною для підприємців, які застосовують РРО/ПРРО була також інформація про можливість формування через ПРРО спрощеної форми чеку. 

Також повідомили, що Законом № 3219 поновлено відповідальність суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Зокрема, з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону. 

Платники отримали тематичні пам'ятки: «Чотири кроки реєстрації програмного РРО» та «В яких розмірах застосовуються штрафні (фінансові) санкції за порушення використання РРО та/або ПРРО». Всі бажаючі можуть ознайомитись з даними пам'ятками на офіційному сайті ДПС у Чернівецькій області у рубриці «Інформаційні матеріали» https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/697251.html та https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/697431.html.

Крім того платники, які відвідують особисто центр обслуговування Новоселицької ДПІ отримують від провідних фахівців інформаційно – роз'яснювальну та практичну допомогу у реєстрації та використанні програмного РРО.  

Податківці зазначають, що такі заходи – особисте спілкування з платниками має на меті донести до кожного підприємця інформацію щодо змін податкового законодавства. Натомість очікують від бізнес – спільноти чіткого дотримання законодавчих норм.