Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Хотинська ДПІ: Податківці розповіли про відновлення відповідальності при застосуванні реєстраторів розрахункових операцій

опубліковано 16 серпня 2023 о 09:42

Низка  зустрічей податківців Хотинської ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області із представниками бізнесу Хотинщини відбулася у зв’язку із вступом у дію Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Заступник начальника Хотинської ДПІ Микола Кузик та провідні фахівці  спілкувалися з підприємцями у місцевих торгових об’єктах. 

Податківці звернули увагу суб’єктів господарювання на відновленні відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». 

Зокрема, з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону. 

Умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі.

Також поінформували, що Закон України від З0 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» дозволив спрощено заповнювати чеки для платників єдиного податку. 

Відтак, при зазначенні назви товару (послуги) у вигляді, що відображає споживчі ознаки товару (послуги) та ідентифікує належність товару (послуги) до товарної групи чи послуги необхідно використовувати товарознавчий класифікатор та зазначати товар (послугу), який класифікується за назвою «Групи» замість відображення конкретної позиції.

Податківці наголошують, ця норма стосується тільки фізичних осіб - підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування та є платниками єдиного податку І, II та III групи за ставкою єдиного податку 5%. Тобто вони зможуть зазначати назву товару (послуги) у спрощеному вигляді.