Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Буковини провели навчання щодо повернення на довоєнну систему оподаткування, застосування та реєстрація ПРРО/РРО, сплати МПЗ та майнових податків

опубліковано 09 серпня 2023 о 17:19

Сьогодні у стінах Головного управління ДПС у Чернівецькій області відбулося чергове професійне навчання. Працівники податкового відомства опрацьовували законодавчі та нормативні документи. Адже лише така форма вивчення гарантує напрацювання єдиного розуміння щодо порядку застосування норм чинного законодавства – акцентувала заступник начальника Головного управління ДПС Буковини Наталія Чернівчан. 

 У своєму виступі Наталія Чернівчан розповіла,  що 1 серпня 2023 року запрацював Закон України № 3219, яким передбачено перехід країни на довоєнне оподаткування. Його положення відновлюють обов’язкову сплату єдиного податку, також ним скасовано спеціальний режим оподаткування за ставкою 2 відсотки, відновлено відповідальність бізнесу за незастосування касових апаратів та частково знято мораторій на податкові перевірки. Обговорення даних норм закону стало основною темою діалогу під час робочої зустрічі представників податкової служби. 

Наталія Чернівчан детально зупинилась  на відновленні застосування штрафних санкцій до суб’єктів господарювання за невидачу фіскального чеку при готівкових розрахунках з покупцем. Окремо акцентувала, Закон не встановлює для платників єдиного податку нових вимог. Платникам слід знати, що обов’язкове застосування РРО чи ПРРО передбачено ще з 1 січня 2022 року.  

Фахівець управління податкових сервісів Олександра Андрусів розповіла  про покрокову реєстрацію програмних РРО та звернула увагу що на сайті ДПС України в банері Програмні РРО є можливість ознайомитись детальною інформацією щодо їх реєстрації. Підкреслила, що реєстрація відбувається в «4 кліки» - просто та швидко. Податкова готова надавати будь-яку консультаційну допомогу платникам податків при виникненні у них запитань щодо реєстрації чи використання РРО або ПРРО – підкреслила Олександра Андрусів.

Нагадав про нюанси сплати громадянами майнових податків та мінімальне податкове зобов'язання начальник управління оподаткування фізичних осіб Сергій Урбанчук.

В.о. завідувача сектору інформаційної взаємодії Галина Ткачук у своєму виступі звернула увагу присутніх, що на сайті ГУ ДПС у Чернівецькій області розміщено тематичні інформаційно – роз’яснювальні матеріали, пам'ятки та брошури. Дані матеріали можуть використовувати в своїй роботі фахівці ДПІ для інформування громадян та представників бізнес – спільноти.

Інфографіка по темі