Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Буковинські податківці під час робочої зустрічі з представниками ОТГ акцентували на сплаті податкового мінімального зобов'язання та «відновленні» довоєнних податкових норм 

опубліковано 07 серпня 2023 о 16:50

Чергова зустріч з представниками територіальних громад Чернівецького району відбулась у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. Темою для комунікації стали важливі питання реалізації резервів наповнення бюджету у період воєнного стану, а саме – сплата майнових податків та мінімального податкового зобов'язання, а також податкові новації. 

У вступному слові начальник податкового відомства Буковини Віталій Шпак зауважив, від сумління кожного платника залежить фінансова спроможність територіальної громади, яка забезпечує функціонування інфраструктури та соціальні потреби її жителів. І тут вкрай важлива злагоджена співпраця податкової служби і органів місцевого самоврядування, задля наповнення бюджетів усіх рівнів.

Перед присутніми виступив начальник управління оподаткування фізичних осіб Сергій Урбанчук. Він розповів про земельні ділянки, по яких розраховується мінімальне податкове зобов’язання; земельні ділянки, по яких не розраховується мінімальне податкове зобов’язання; особливості розрахунку та сплати податків для фізичних осіб. Також звернув увагу на той факт, що фізичні особи - платники податків мають можливість самостійно провести звірку щодо розрахунків із бюджетом та виконати податкові зобов’язання через Електронний кабінет. Крім того, платникам слід знати, що при потребі податківці завжди готові надати потрібну консультацію.  Перелік відповідальних працівників за проведення звірки з платниками по МПЗ за посиланням https://tax.gov.ua/data/files/324692.jpg

Про стан формування податкового повідомлення-рішення щодо мінімального податкового зобов'язання виступили Іван Панчук – начальник Новоселицького відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб та Василь Федорюк – начальник Кіцманського відділу  адміністрування податків і зборів з фізичних осіб.

Зі свого боку, заступник міського голови Кіцманської територіальної громади Юрій Косар поділився досвідом інвентаризації земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь в їхній громаді. Крім того підкреслив, завдяки злагодженій співпраці територіальної громади з податковою службою досягнуто збільшення дохідної частини бюджету.

Також під час робочої зустрічі мова йшла про імплементацію положень Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Відтак, заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан деталізувала про необхідність обов’язкового застосування платниками РРО/ПРРО, застосування штрафів та відновлення податкових перевірок.

У ході зустрічі учасники могли поставити податківцям актуальні питання та отримати на них змістовні та компетентні відповіді.  

Загалом предметні і фахові виступи фахівців ДПС в області щодо реалізації пріоритетних завдань податкової політики, - необхідності сплати податків в умовах війни, додали конструктивізму діалогу. 

Відповідальне ставлення громадян до сплати майнових податків є запорукою забезпечення надходжень до бюджеті усіх рівнів. Об’єднуючи спільні зусилля щодо наповнення місцевих бюджетів з податковою службою, територіальні громади зможуть вирішувати першочергові завдання соціально-економічної сфери, а також підтримувати ЗСУ – зазначив Віталій Шпак.