Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роботодавці та підприємці Буковини сплатили понад 3,4 мільярди гривень єдиного внеску

опубліковано 07 серпня 2023 о 15:43

Впродовж семи місяців 2023 року страхувальники перерахували 3 млрд 411,9 млн грн єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄСВ). Зазначена сума перевищила минулорічний показник на 567,7 млн грн . Про це повідомив начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак.

Плановий показник виконано на 108,7 відсотків, додаткові надходження склали 273,5 млн грн.

Найбільшу питому вагу в загальній сумі надходжень єдиного внеску, а це  62,7 відсотків, займає єдиний внесок нарахований роботодавцями на суми заробітної плати та винагороди за договорами ЦПХ, сума внеску склала 2140,6 млн.грн. Єдиний внесок нарахований на суми грошового забезпечення військовослужбовців склав 1067,5 млн грн., фізичні особи - СПД та особи, які проводять незалежну професійну діяльність сплатили 198,9 млн грн.

Очільник відомства нагадав, що ставка ЄСВ становить 22% від нарахованих доходів. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. У 2023 році мінімальна щомісячна сума ЄСВ , яка підлягає сплаті, становить 1474 грн.

Платниками ЄСВ внеску є роботодавці за своїх працівників при нарахуванні заробітної плати, винагород за цивільно-правовими договорами. А також деяких інших виплат. Що ж до нарахування та сплати ФОП єдиного внеску “за себе”, то наразі вони залишаються добровільними.

Разом з тим, зауважує Віталій Шпак, згідно з нормами Закону України від 30 червня 2023 року № 3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період воєнного стану», відновлено документальні перевірки щодо нарахувань та сплати ЄСВ, пов’язані з припиненням юридичної особи або ФОП, або ж за зверненням самого платника єдиного внеску. Також з 1 серпня 2023 року відновлено нарахування штрафних санкцій та пені за неподання, несвоєчасне подання, або подання не за встановленою формою звітності про нарахування єдиного внеску у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку).