Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фахівці податкової служби Буковини під час зустрічі з представникам територіальних громад розповіли про порядок сплати мінімального податкового зобов’язання

опубліковано 03 серпня 2023 о 15:16

Сьогодні, у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області  відбулася робоча зустріч з представниками територіальних громад  Дністровського та Вижницького району. Основним меседжем зустрічі було питання взаємодії та співпраці з органами місцевого самоврядування з метою повноти надходжень мінімального податкового зобов’язання до бюджетів територіальних громад. 

Під час заходу начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак наголосив, що під час війни всі ми змушені пристосовуватись до нових реалій та працювати в складних умовах. Адже податкові відносини в умовах воєнного стану – важлива складова економічного фронту. 

За словами Віталія Петровича - сплачені в повній мірі податки є тим фінансовим ресурсом, який гарантує повноцінну життєдіяльність і безпеку в умовах війни, як територіальних громад, так і держави в  цілому. 

У своєму виступі начальник управління оподаткування фізичних осіб Сергій Урбанчук деталізував, Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків – фізичних та юридичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, введено поняття мінімального податкового зобов’язання. Детально розповів про порядок нарахування та сплати мінімального податкового зобов’язання. Оскільки, відповідно до п. 64 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік.

Про те що громадяни мають сплатити ПМЗ протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення – рішення зауважила заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан. Однак слід знати, у разі незгоди платника податку з визначеним контролюючим органом загальним МПЗ та/або розрахованою у відповідному податковому повідомленні-рішенні сумою річного податкового зобов’язання з податку такий платник податку має право протягом 30 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення звернутися до контролюючого органу для проведення звірки даних,  з наданням підтвердних документів – наголосила Наталія Чернівчан. Перелік відповідальних працівників за проведення звірки з платниками по МПЗ

Також доповідачами щодо стану адміністрування МПЗ були начальник Кельменецького відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Олена Сивак та заступник начальника Вижницького відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Сергій Ткачук. Виступаючі поінформували присутніх представників тергромад  про те, що обов'язок сплати МПЗ покладається на власника земельної ділянки. Та акцентували, у випадку передачі земельної ділянки в оренду (суборенду), або інше користування МПЗ мають сплачувати орендарі або користувачі земельної ділянки, за умови, що таке право користування зареєстроване належним чином.

Під час відкритого діалогу представники територіальних громад отримали фахові відповіді від податківців щодо механізму розрахунків мінімального податкового зобов’язання та термінів сплати.

Насамкінець, начальник податкового відомства Буковини Віталій Шпак підкреслив,  співпраця податківців області з територіальними громадами – це, насамперед, позитивна динаміка надходжень до місцевих бюджетів та додаткові кошти для розвитку громади.