Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Хотинська ДПІ: податківці роз'яснюють платникам про основні аспекти застосування податкового законодавства

опубліковано 24 липня 2023 о 11:23

Провідні фахівці ЦОПу Хотинської ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області надають платниками податків консультативну підтримку  та практичну допомогу у питаннях застосування податкового законодавства.

Відтак, начальник Хотинської ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталя Заньковська розповіла, що Правила проставлення апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав, затверджені спільним наказом МЗС України, МВС України, МОН України, Мінфіну України, Мін’юсту України від 17.03.2023 р. № 125/209/293/139/999/5. Апостиль проставляється на вимогу особи, яка підписала документ, або на вимогу фізичної/юридичної особи (їх представників)., зокрема, на офіційних документах, що видаються ДПСУ та її територіальними органами (п. 2 Правил).

Також, податківці роз’яснили порядок нарахування та сплати майнових податків громадянами. Зокрема акцентували, що громадяни, які є власниками землі та нерухомості, мають можливість провести звірку щодо належних їм об’єктів оподаткування та наявної заборгованості зі сплати  майнових податків у будь-який зручний час відповідно до графіка роботи ЦОПу. Для якісної звірки та спілкування з фахівцем ЦОПу громадянам варто при собі мати документи, що посвідчують особу та правовстановлюючі документи на належне майно. 

Крім того, відвідувачам центру обслуговування надано розʼяснення щодо розрахунку мінімального податкового зобовʼязання, порядку подання уточнюючих декларацій по єдиному податку четвертої групи та плати за землю. Звернули увагу, що платниками податку до бюджету сплачується лише позитивне значення різниці між сумою загального МПЗ та сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь.

Податківці поінформували відвідувачів ЦОПу про те, що оформити картку платника податків, внести зміни (зміна прізвища чи ім’я тощо) до ІПН чи отримати дублікат можна в ДПІ за місцем проживання чи за місцем отримання доходів. Акцентували, що послуга надається безкоштовно.   У разі зміни даних про особу сам ІПН не потрібно міняти – слід внести зміни в дані щодо платника податків, звернувшись до податкової інспекції з відповідним документами.